fredag 16 januari 2015

Fredagspastans återintåg i köket!

Stoppa pressarna, fredagspastan är tillbaka i Mårtenssons kök! Jodå ni läste helt rätt, fredagspastan har gjort ett bejublat återintåg i vårt kök och den snart 5 år gamla traditionen är återinförd. Nu går den dock under ett nytt alias, "torsdagspastan", helt enkelt för att vi tycker att pastamiddagar är ett smarrigt sätt att fira helg med och nuförtiden så tar vi ju helg på torsdagskvällarna. Dessutom har den bytt skepnad lite grann och det (helt osponsrat) tack vare Risentas nya pastasorter som görs på bönor, magarna blir gladare och därmed också herr och fru M! Naturligtvis så kan alla kommande pastarecept lagas till med helt vanlig pasta också, använd den sort som du gillar och trivs bäst med.

Det var ju faktiskt tack vare fredagspastan som Mårtenssons kök kom till världen en gång för 5 år sedan, ja Ankis syrra hade ett finger med i spelet hon också. Det var nämligen Carina som tyckte vi skulle ha en blogg, när vi berättade vi för henne att vi hade infört en ny tradition att utforska pastans värld. "Att  inte ni som lagar så mycket god mat och har ett så stort matintresse startar en matblogg", var hennes exakta ord - nästan:) Så från hennes mun, till våra öron och vidare till era tallrikar alltså, fredagspasta:


Återintåget sker med en rejäl skvätt smör som smaksatts med citron, vitlök och kapris, serverad med sardeller, pinjenötter,och parmesan. Vill man ha den vegetarisk utesluter man sardeller och ökar på kaprisen.

Pasta med citronsmör 2 port
2 portioner pasta, vi använde Risentas bönpasta
2 vitlöksklyftor, fint rivna
100 g smör
1 dl kapris
1-2 citroner, rivet skal och pressad saft
sardellfiléer efter eget behag
hyvlad parmesanost
rostade pinjenötter
nymald svartpeppar
Koka pastan enligt paketets anvisningar
Smält smöret i en gryta, tillsätt vitlök, kapris, citronskal och saft och fräs några minuter.
Lägg pastan på tallrikar och häll över smörsåsen.
Servera pastan med sardeller, ost, nötter och peppar.


Det känns som vi har snöat in på kapris och sardeller för tillfället, men det hoppas vi att ni har överseende med, hellre det än att vara insnöad i lägenheten:)

Så med denna torsdagsfredagspasta håller vi alltså helg, en "kör-på-gehör"-helg blir det för vår del. Inom det närmsta ska återvinningsstationen besökas, en stadstur ska tas för lite nödvändighetsinköp, och om fru Mårtenssons träningsvärk tillåter och vädergudarna är på vår sida blir det kanske också en långpromenad denna fredag.

Vi önskar er alla en smakrik och smakfull sådan, må så gott ni kan så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Vad glad jag blev att läsa att det finns bönpasta! Det måste jag testa!
    Tack för alla goda recept, de ger en härlig inspiration!
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev vi också, så kul att vi kunde sända den glädjen vidare. Pastan finns bland den vanliga pastan i affären där vi handlar, Risentas är förpackad i en gladgul kartong och det finns tre olika sorter. Vi har provat en annan sort också som hette a'laeco som också var bra men den är lite dyrare.

      Tack för den fina komplimangen, Karin, det gör oss så glada!

      Radera
  2. Ja just det, den där bönpastan. Återigen blir vi påminda om den, vi måste absolut testa den. Skriver genast upp den i matplaneringen. ;)
    Fredagspasta eller torsdagspasta, självklart! Varför ändra på ett vinnande koncept/recept?
    Ha en fin helg, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste ni absolut:) Nej men precis, dumt att ändra på något som funkar och pastan funkar väldigt bra nu igen!
      Tack, hoppas ni har detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Då får jag ju skicka ett TACK till Carina! Tack Carina för att du kom på den idén :D
    Finfin torsdags/fredagspasta! Kram på er, hoppas ni får en bra helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket fin pasta, tackar så mycket:)
      Kram på dej Kim!

      Radera
  4. Bönpastan har inte nått mina avkrokar men det händer ju att man hamnar i en stad ibland ;-)
    De där grejerna i pastan är precis i min smak, det blev pasta i mitt kök också och det passar fint på en fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om du kanske kollar i en hälsokostaffär (om det finns i avkroken:) ), i affären i lilla Köpingebro där Håkan jobbar har dom tagit hem Risentas så bara på dom i den lilla ICAbutiken!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!