torsdag 29 januari 2015

Griskinder a'la Mexico!

Tjoho, vi överlevde vårt kaffeexperiment i går!!! Jajamensan det gjorde vi och dessutom är vi fortfarande friska, inte ett endaste litet magknip har någon av oss känt av. Faktiskt är det inte så konstigt egentligen, med tanke på hur väldigt lite av kaffet som dracks:) Eller dracks och dracks, Anki spottade ut den lilla klunken hon tog - rakt ner i vasken åkte den. Håkan svalde en liten sipp men inte var det under några glada miner och hurrarop inte...:


Nej det smakade faktiskt inte alls särskilt gott med antikt kaffe, smaken påminde oss mest om rengöringsmedel med en touch av mögel - huga! Hur Bengt Frithiofsson hade beskrivit smaken kan vi inte ens tänka oss, så konstig var den. Det konstigaste var dock att både bönor och det nymalda kaffet inte alls luktade illa eller annorlunda, tvärtom så luktade det precis lika gott som annat kaffe gör.
Men oavsett doft och smak så var det en spännande och minnesvärd köksupplevelse och om inget annat så kan vi ju numera skryta om att vi druckit kaffe med bäst före datum ca 1942.

Dagens middagstips till er smakar i alla fall smaskens, där anas varken rengöringsmedel eller mögel det kan vi garantera er! Här snackar vi mustiga smaker, kryddor och supermört kött som faller isär när gaffeln sticks i det.


I grytan ligger griskinder och innan du säger örk och blä så låt oss säga att det är en otroligt fin styckningsbit, den blir så makalöst mör när den lagas till under några timmar. Vi har lagat till det tidigare och då i vår lergryta (läs här), men denna gången hamnade dom först i en marinad och sedan i en vanlig gryta i ugnen. Smakerna och serveringen blev texmexig och vi åt så vi storknade, för att uttrycka det milt...
Hittar du inte griskind och inte heller kan beställa hem det i mataffären där du handlar, så kan du byta ut det mot sida eller lägg och följa receptet ändå.

Bräserade griskinder med mexikanska smaker   2 port
500 g griskinder, ej fettet bara köttdelen (kan bytas ut mot sida eller lägg)
Marinad
2 dl blodapelsinjuice eller apelsinjuice
½ msk salt
½ msk rårörssocker
2 tsk hel spiskummin
2 st hela kryddnejlikor
1 stor vitlök, skivad
½ tsk svartepapparkorn
½ torkad, smulad anchochili
3 msk tequila
Mortla samman de torra ingredienserna och rör ut dom i vätskan.
Häll i marinaden i en plastpåse, lägg ner köttet och lägg i kylen några timmar.
Lägg köttet med marinaden i en ugnsfast form med lock, ställ mitt i ugnen på 175 grader och låt stå 3 timmar.
När 2½ timme gått häller du av vätskan från formen ner i en gryta, tillsätter 2 dl vatten och 2 msk kalvfond i grytan och låter det bubbla upp.
Låt det koka samman ca 5 minuter och red sedan av så det blir en inte alltför tjock sås som du serverar till köttet.

Servera köttet med valfria tex-mextillbehör som t.ex nachos eller tortillias, en god guacamole (vårt favoritrecept hittar du här), grönsaker och andra godsaker som du gillar.

Annars kan vi ju rapportera att fru Mårtensson är nyklippen, håret har minskat x antal centimeter och frisyren är ny. Pasta äter vi ikväll, det blir en middag med smak av kapris och tonfisk och vi firar in helgen med ett glas passande rött. Stormen som satte igång sent igårkväll har äntligen bedarrat men väderleksmässigt har denna torsdag bjudit på tre olika årstider, den enda som saknades var sommar. I morgon är det middagsbjudningsförberedelser på schemat, det är nämligen dags för Anne och Ingemar att komma hit på lördag för lite reseplanering inför kommande Berlinresa i april!
Och med den korta och komprimerade rapporten önskar vi er en fortsatt trevlig torsdagskväll, på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Oj, den där marinaden verkar helt fantastisk! Tack så mycket för receptet. :)

    SvaraRadera
  2. Himla skönt att ni överlevde!! Hade ju varit fatalt om mina favvobloggare hade strukit med av gammalt kaffe. Huh! När jag bodde i Kongo som barn rostade vi vårt eget kaffe, men det var extra fest när någon nyaländ kom från Sverige och medförde "riktigt" kaffe i bagaget. Griskind har jag aldrig ätit - annat än nedmald i pölsa - men det låter ju inte alls så tokigt. I alla fall inte i er tappning. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hugaligen, gammalt kaffe kanske inte riktigt är vad vi hade tänkt stryka med av...) Så otroligt spännande det låter, det måste ju ha varit en otrolig upplevelse att få växa upp i Kongo! Och visst är väl det "svenska" kaffet något vi alltid saknar när vi är utomlands:)

      Tack, hoppas du fick detsamma!

      Radera
  3. Wow, spännande med griskinder! Kan gillas av maken här hemma! :)
    Ha en toppen helg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, då får du visa honom receptet så han kan kocka till det!
      Kramar till dej Lana

      Radera
  4. På nyår skulle köttätarna i sållskapet göra bräserade oxkinder men de var slut när vi kom till Saluhallen så det bidde något annat istället. Hoppas att ni får en superfin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, oxkinder är också väldigt gott och mört, så tråkigt att dom inte lyckades få tag på det.
      Tack, hoppas er också var fin,
      kramar

      Radera
  5. Friskt vågat tänker jag kring ert äventyr med kaffebönor. Man måste ju våga prova, som t ex jag och griskinder. Tack för tipset. Har tänkt laga lite texmex-mat nästa fredag så då kanske man skulle testa detta. Får se ifall det finns styckdel i min stad annars tar jag en annan del som ni tipsade om. Ha en fin dag! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men lite så är det ju, man måste våga så man inte ångrar sig sedan när det är försent, lite så tänkte vi.
      Så kul att du gillade tipset och vi hoppas att du vågar testa, håller tummarna för att det finns griskinder att få tag på eller att beställa.
      Kramar till dej Anna

      Radera
  6. Kindkött är ju magiskt gott vid rätt tillagning - och det tvivlar jag inte på att ni fixar! Vad sugen jag blev på tacomiddag....
    KRAM till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det, det blir så otroligt gott och mört. Du får ta en sväng hit om så ska vi fixa till en tacomiddag med kindkött, Kim.
      Kramar till dej

      Radera
  7. Jag väntar på ett fot av den nyklippta frun. Lika söt som vanligt tror jag väl. Nedräkningen har nu börjat tills vi ses i gen. Skönt att ha något roligt att se fram emot. Vaser ska då kramas, liksom mårtenssonarna. Fast antika är ni ju knappast, kaffet till trots. En virtuell kram kommer här från oss båda. Så länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räknar gör även vi och lite planering har tagit fart... matplaner och utflyktsplaner smids. Kramkalas är givet:)

      Radera
  8. Har flera gånger stått med gris- och oxkinder i händerna på Thuressons men inte riktigt vågat... Får bli ändring nu känner jag

    Kram kram

    SvaraRadera
  9. Oxkinder är ingenting jag lyckats få tag på här på vischan ännu. Men vem vet.

    Hoppas ni haft en skön och utvilad helg!
    Ha nu en fin vecka!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske du kan höra med någon av matbutikerna du handlar i, affären Håkan jobbar i ligger ju i ett liten by och där kan man beställa det.
      Absolut, det blev lite vila på söndagen, vilodagen:)
      Kramar till dej Ann-Sofi!

      Radera
  10. Kul ändå att ha druckit nästan antikt kaffe. Även om det inte smakade så gott...
    Griskinder har jag aldrig ätit, men det ska ju vara grymt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!