torsdag 22 januari 2015

Krämig kycklingsås med bacon till pasta.

Då tar Mårtenssons och börjar varvar ner, lägger in ledighetsläget och sparkar igång helgen! Det gör vi så klart helt i vanlig återinförd ordning med en pastamiddag både för er del och för vår egen del. Själv ska vi ska snart sätta oss till bords och prova en tomatsås som stått och puttrat på spisen i nästan två timmar, vi håller tummar och tår för att den ska smaka minst lika gott som den doftar. För er del blir det en krämig kycklingsås till torsdags/fredagspastan, en sås som fått en fin sälta av bacon och lite tuggmotstånd med hjälp av paprika. En avokado fick också sätta livet till när denna middag serverades och det visade sej vara ett väldigt trevligt komplement till de andra smakerna och texturerna.

Visst lät det tjusigt det där sista - texturerna? Det är något vi har lärt oss från tvn och alla de otaliga matlagningsprogrammen som visas där, texturerna på ingredienserna ska vara olika och komplettera varandra. Finns det mjukt bör det finnas något krispigt för balansen, finns det sötma bör det finnas syra för balansen och så vidare. Och balans, det fanns det absolut i denna såsen. Lättlagad var den också, frågan är väl om det kan bli så mycket bättre då?



Pastasås med kyckling och bacon  2 port
200-300 g kycklingkött, vi använde kycklingfilé
1 pkt bacon
1 liten röd paprika, tärnad
1½ msk kycklingfond
2 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
1-2 msk fransk senap
½-1 avokado, tärnad
Strimla baconet och bryn det i en stekpanna, låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen och bryn det runt om i samma stekpanna som baconet.
Rör samman fond, crème fraiche, 1 dl mjölk och 1 msk fransk senap i en gryta.
Tillsätt kycklingen i grytan tillsammans med bacon och paprika men spara lite till dekoration.
Låt såsen koka upp och sedan stå och småputtra ca 5 minuter, smaka av med ev. mer senap.
Blir såsen för tjock så späder du med mer mjölk.
Häll såsen över nykokt pasta och strö över paprika, avokado och bacon och servera.


Till skillnad från de senaste hemmahelgerna så ska vi ta en sväng till Håkans hemby Köpingebro på lördag, för att fira herr Mårtensson den äldre. Det vankas alltså familjemiddag med tillhörande tårta och ryktet säger att det blir ostbricka också, frågan är väl om vi behöver ta en taxi hem igen eller om det går att rulla för egen maskin:)
Håkan har en kanoners bra idé till en liten extra present som farsan Mårtensson ska få mest på skämt, det ska inköpas något som passar fint till denna veckans diskussioner kring köksbordet hemma i Köpingebro. Vi avslöjar inte vad det är, för då finns det en risk att det läcker ut och det vill vi ju inte!

Hur är det för er del, har ni några planer inför stundande helg? Do tell!
Vi hoppas det blir en fin helg för er oavsett vad som är i görningarna, att maten och drycken ni intar smakar fint och att solen får skina på era näsor!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jo men visst, visst är det viktigt med texturerna. Riktigt matnördigt låter det, men så är det :) Jag hoppas på både textur och smak på brunchen jag ska på på söndag. Älskar brunch, finns det något bättre?! Ha en skön helg båda två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst låter det nördigt men det är ju faktisk så även om man inte alltid har kunnat satt ord på det:)
      Åh... brunch... alldeles för länge sedan vi var på det nu! Läste att vårt favoritställe i Malmö just börjat med årets bruncher, får kanske ta och planera in ett besök snart.
      Hoppas ni får en riktigt smaklig brunchning,
      kramar

      Radera
  2. Håller med att texturerna är viktiga :) Vi har inga speciella planer inför helgen, men det blir nog träningspass på morgonen efterföljt av god frukost och sedan får vi se vad vi hittar på. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, balans är nyckeln:)
      Skönt med ta det som det kommer-helger, hoppas den blivit bra!
      Kramar

      Radera
  3. det här ser ju riktigt slurpigt gott ut! jag har gått runt och varit sugen på bacon (och nutella, men kanske inte ihop...) hela veckan, får nog spara detta recept inför kommande middagsplanerande :)

    vi hade tänkt åka till slottsskogen och låta barnet springa av sig och titta på sälarna och pingvinerna, men nu vräksnöar det och blåser ute så nu vet vi inte riktigt vad vi ska hitta på idag, men till kvällen blir det nog bara lugnt med film och nån god lördagsdrink.

    hoppas ni får en mysig kväll och att pappa mårtensson blir glad för presenterna! kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bacon och nutella säger du... det finns säkert en fin rätt med den kombon också, var så säker! Spara på du bara, det är därför vi är här:)
      Alltså, den där snön den bara lyser med sin frånvaro här nere... vet inte riktigt vad vi tycker om det egentligen.

      Hoppas drinken smakar fint, skål på dej finaste Prinsessa
      kramar

      Radera
  4. Vilken härlig blogg ni har. Detta recept ska provas någon dag framöver. Pasta med en krämig och god sås är ju underbar vardagsmat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, fru Boholm, så glada vi blir! Visst är pasta och en god sås härlig middag, hoppas det ska falla frun i smaken:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!