fredag 8 maj 2015

En klart bloggvärd räkrisotto!

God fredag på er alla, här har ni två som är lite sega och slöa efter gårdagens firande, det tar på krafterna att fira linnebröllopsdag:) Nej då det är inte så farligt som det kanske låter, men vi tog oss en rejäl och välförtjänt sovmorgon denna fredag, satt länge vid frukostbordet och filosoferade tillsammans. Inget dumt sätt att starta dagen och kicka igång helgen på om ni frågar oss, lediga fredagar tillsammans gillas!
Gårdagens firande gick i skaldjurens tecken, inget ovanligt med andra ord, vi gillar ju dom där blötdjuren skarpt!


I dag tänkte vi bjuda er på denna lättfixade, fräscha och krämiga räkrisotton, kanske kan den komma till pass för helgens förlustelser? För vår del är detta härlig helglyx i en tallrik, inget avancerat och man behöver inte plocka fram den tjocka börsen heller.
Vi köper gärna hem frysta räkor när det är röd prislapp, perfekt att ha på lager i frysen när andan faller på. Glöm bara inte bort tipset att tina dom i kallt, saltat vatten (rejält med salt - det ska dra i kinderna) så ger du dom en extra skjuts i smaken. Släng gärna lite dill i vattnet också om du har det på lut, det skadar inte alls!

Räkrisotto 2-3 port
3 dl avorioris
ca 1 liter kokande grönsaks- eller kycklingbuljong
1 schalottenlök, fint hackad
1 stång blekselleri, fint hackad
3 msk rapsolja, gärna med smak av citron
1 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
2 dl frysta små gröna ärtor
200 g skalade räkor
1 citron, fint rivet skal och saft efter behag
ev lite rom att klicka på vid serveringen om man gillar det
Fräs lök och sellerihack i oljan tills löken mjuknat.
Tillsätt riset och låt det puttra med någon minut, under omrörning, tills kornen blir genomskinliga
Häll i vinet och låt det puttra in helt under tiden som du rör.
Börja därefter spända på med buljongen, ta ca 2 dl i taget, och rör om då och då under tiden som buljongen får koka in i riset.
Fortsätt så i ca 20 minuter och smaka av om riset är färdigt. Det ska fortfarande kännas lite fast, al dente, när du tillsätter ärtorna, citronskal och saft.
När ärtorna är färdiga tillsätter du räkorna, rör om och det är färdigt att servera.

I helgen blir det holaballoo här i stan, det är nämligen dags för Cruising på lördag, en årlig tradition sedan 29 år tillbaka. Då invaderas Ystads gator av gamla amerikanska skepp och vrålåk, vi går man ur huse för att stå längs med trottoarerna för att beskåda underverken (och vraken), oha och avundas både storlekar och glansen på putsen:) Dom brukar ha tumme med vädergudarna och vi hoppas verkligen att det blir så även i år, för regnkläder och raggarbilar passar liksom inte ihop...

Nu önskar vi er en riktigt kanoners helg, vi hoppas maten på era tallrikar smakar gott och att vätskan i era glas passar till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Åh jag älskar risotto! Denna ska jag absolut testa, blir kanske söndagsmiddag här!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med risotto! Då håller vi tummarna för att det blir en smaskig söndagsmiddag:)

      Kramar till dej

      Radera
  2. Risotto måste vara gudarnas mat! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir vi inte förvånade om det är:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!