onsdag 6 maj 2015

Glutenfria zucchinibullar

Precis som våra utsvävningar i den vegetariska sfären så fortsätter våra eskapader i den "baka-glutefria"världen. Det finns en galet massa olika mjölsorter som man kan ersätta vetemjöl med och som faktiskt funkar väldigt bra att baka med, har vi upptäckt, och vi lär oss mer och mer för varje nytt försök.
Den enda nackdelen är väl priset, bovetemjöl, rismjöl osv är tråkigt nog rätt så mycket dyrare än vetemjöl m.fl. Nu är ju vi inga storbagare, det bakas en omgång bullar i veckan och någon gång svänger vi ihop något annat bakverk också, så det är ju inga mängder alternativt mjöl som går åt - tack och lov:)

zucchinibullar

Senaste sammansvängningen av  frukostbullar resulterade i bullarna ni ser här ovan, receptet hittade vi i Baka matbröd med LCHF av Marianne Andersson. Bullarna går lite grann i grönskans (eller ska vi säga grönsakens) tecken, det gröna inslaget står zucchinin för och det är inte det enda den gör, den ger dessutom en härlig saftighet åt bullarna.
Vi använde dom som hamburgerbröd och det kan vi verkligen rekommendera, för den lite plattare formen höll sej perfekt under resans gång. Dom poffade inte upp för mycket, utan det gick bra att bita över dom utan att skada mungiporna. Naturligtvis kan man göra dom helrunda som vanliga bullar och äta dom utan biff i, smör och pålägg funkar finfint det också!

Zucchinibullar 4-6 st
4 ägg
1½ dl fint riven zucchini
1½ dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 msk kokosnötsmjöl
1 dl sesamfrön
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
Vispa äggen luftigt, ca 3 minuter och rör sedan ner zucchinin.
Blanda samman övriga ingredienser och tillsätt blandningen i äggsmeten.
Låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Forma till bullar, blöt gärna händerna med kallt vatten så är det enklare, och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter.

I dag är det bröllopsdag här i köket, jojomensan idag är det hela 9 år sedan vi stod där på Sturups flygplats och knöt de äktenskapliga banden med varandra:) Något firande blir det dock inte ikväll, frun har varit på personalmöte på jobbet så det blir till att vänta med firarmiddagen tills imorgon kväll istället. Men då slår vi på stora trumman och korkar upp champagnen, slänger humrar i grytan, steker pilgrimsmusslor och pillar lite räkor, skaldjursfrossa med andra ord. Som tur är är vi lediga på fredag:)

Nu önskar vi på Mårtenssons kök er en fortsatt trevlig onsdagskväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Grattis och länge leve kärleken! <3 <3 <3

    Bullarna låter toppen. ska jag komma ihåg.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och ja, dom är klart minnesvärda:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Grattis och hoppas ni får ett trevligt firande imorgon kväll. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och ja tack vi fick en fin kväll.
      Kramar till dej Anna!

      Radera
  3. Grattis!! Bröden ser jättegoda ut.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Grattis, grattis och ha en riktigt mysig firarkväll i kväll!! Låter inte alls dumt, varken med champagne, skaldjursfrossa eller zucchinibullar! Bamsekram till er och länge leve kärleken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kjersti! Nej då, det var inte alls dumt inte:)
      En riktigt stor bamsekram tillbaka till dej, heja kärleken!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!