måndag 18 maj 2015

Korvlåda, hela middagen i samma form.

För att vara charkuterist och korvastoppare på jobbet så är det förvånande hur försvinnande lite korv vi egentligen äter, här i det Mårtenssonska köket. Visst, det hamnar en och annan färskkorv i maggarna när det dyker upp nya smakidéer i herr Ms huvud som han vill testa, men falukorv som det handlar om idag kan det gå flera månader mellan varven! Inte är det för att vi inte gillar det, en god middag med medisterkorv tackar vi inte nej till, men det är ju så mycket annat också som vi vill stoppa i oss... Det finns helt enkelt för få dagar i veckan för att det ska räcka till alla råvaror:)


Nu senast när vi fick tummarna loss och drog hem en bit medisterkorv så provade vi ett recept vi letat upp i vår gröna låda, ett recept på en annan låda - nämligen korvlåda. Det är en sån där alla tiders "allt-i-en-form"middagsrätt som också är kanoners om du skulle råka ha en skuta ris över från någon annan middag. Naturligtvis kan du göra som vi gjorde och koka riset enbart till lådan, om du inte har risrester på lager!
Några förändringar fick tidningsurklippet genomgå och då bidde det på detta viset:

Falukorvlåda med ris  2 port + matlåda
500 g falukorv, skivad
4 port kokt ris
4 dl grädde
1 msk konc grönsaksfond
2 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta, riven
ca ½ dl hackad dill och persilja
salt och peppar
redning till såsen
2-3 tomater, grovt hackade
1 pkt bacon, knaperstekt
Lägg riset i botten av en smord ugnsfast form och täck det med krovskivorna.
Rör samman grädde, fond, senap och vitlök i en gryta och låt det småbubbla någon minut.
Smaka av såsen, tillsätt örterna och red av den lite, inte för mycket eftersom den ska ner i riset sedan.
Häll såsen över korven i formen och ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och strö över tomathack och bacon, fortsätt gratinera ytterligare 10 minuter.

Så var då helgen förbi och snart måndagen likaså. Swisch sa det när långhelgen sprang förbi oss och hur snabbt helgen försvann vill vi inte ens tänka på... Men vi fick några fina dagar tillsammans med våra härliga och underbara vänner från Sveriges västkust, vi utflyktade, åt och drack, babblade och bubblade och framförallt skrattade!
Tänk att man kan finna varandra via en matblogg, träffas och genast klicka som om att man känt varandra i tid och evighet, det är fantastiskt! Inte för att vi ses så ofta, en gång om året hitintills, men när vi ses så är det som att det bara var någon vecka sedan vi träffades sist:)

Det finns en del bilder att kika genom från helgens bravader, men så fort det är gjort så dyker några av dom upp här. Vem vet, kanske någon av er kan behöva ett tips på något bra utflyktsmål i våra trakter?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jag förstår att ni har haft trevligt, ni verkar vara ett sånt härligt par. Helt enkelt!
    Ni gillar jag ju inte falu/medisterkorv, men "allt-i-en-form-middag"är en favvo. Så varför inte prova… //Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, vilken fin komplimang! Huruvida vi är så härliga låter vi själva vara osagt, det låter vi andra tycka och tänka om:):) Men tack, absolut!

      Man kan säkerligen byta ut korven mot andra godsaker, steka på lite kyckling och ha istället eller varför inte göra en vegetarisk variant med goda aubergineskivor på?

      Radera
  2. Vi är så glada att vi fick komma till er! Vilka dagar! Vilka kvällar! Vilken mat och dryck! Oh lalala! En gång om året är för lite men visst känns det som om vi alltid känt varandra! Vi saknar er mycket och längtar redan tills ni vill/kan komma till oss. Vi får ta och boka in en helg i höst, senast!!! Kramar från oss båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi att ni kom hit! Tätare träffar är vi helt och hållet med på, eller så tar vi helt enkelt och drar upp bopålarna och sätter ner dom i er trädgård:)
      Kramar till er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!