fredag 1 maj 2015

Några härliga dagar i Berlin

Hej på dej sköna maj! Inte för att du visat dej från din bästa sida så här på din premiärdag, men det har vi faktiskt uppskattat eftersom vi fått gjort en galet massa här hemma. Ni vet sånt där som måste göras förr eller senare, men som man måste vara på rätt humör för att göra på bästa sätt. Därför har första maj spenderats med att inventera och organisera Mårtenssons porslin, det har blivit en hel del genom åren... Vi kan ju säga som så att det är en faserlig tur att vi båda lider av samma galenskap att samla på oss "bra att ha-porslin", för vem vet hur det annars hade slutat!

Men raskt vidare i refrängen och vi hamnar i Berlin och våra dagar där. Vi var ju där förra veckan tillsammans med våra härliga vänner Anne och Ingemar och gjorde den tyska huvudstaden osäker. Det är inte första gången vi 4 reser tillsammans och absolut inte den sista, vi brukar ha kanoners roligt tillsammans men frågan är om inte Berlinresan går till historien som turen som gett oss mest skrattkramp ändå... 
Vi kan väl säga som så att den tyske herr Gåman satte ribban för resten av semestern...

Till Berlin tog vi oss i bil med herr Björkenäs bakom ratten på vägarna och över Östersjön med hjälp av Scandlines. Från Ystad till Berlin gick resan på ca 12 timmar, men då stannade vi till för bensträckare och fikapauser mer än en gång, hamnade i bilkö och lyckades dessutom med konststycket att köra vilse med hjälp av GPS:en - hur i hela friden man navigerade i större städer innan teknikens framfart vill vi inte ens tänka på:) 


Ett av stoppen bjöd på fiskrökeri och godsaker därifrån, 
som ni ser hade vi tur även med vädret:) 

Fru Björkenäs var mäkta stolt över att äntligen få visa oss fiskrökeriet de stannat vid flera gånger på deras väg ner genom Europa. 


Väl i Berlin ville vi se så mycket som möjligt, både historiska platser och matnyttiga sådana.
Första dagen styrde vi stegen mot KaDeWe, Berlins äldsta varuhus som öppnade redan 1907,
 ett väldigt flådigt sådant. 


Håkan passade på att kolla in kött och korvutbudet, 
mycket imponerande absolut! 


Anne och Ingemar var mest imponerade över hur länge Håkan dreglade över köttdisken...

 Fru M som älskar te av alla de olika slag passade på att stoppa näsetippen i så många teburkar som hon kunde hitta! 

"Kan vi få plats med den i bilen tro?" 
89 tums tv för det facila priset av 350000 kronor! 

Hur lång tid som spenderades på leksaksavdelningen vill vi inte ens fundera på, 
men tågbanor får tydligen även den äldste att bli som ung på nytt! 

Ung på nytt blir man kanske inte av köksporslin, men vem blir inte pigg av härliga färger?
Som tur var så lyckades herr M hejda fru M i shopping-galenskapen:)

En av många vätskekontroller med Weissbier och Pilsner, våra favoriter vad gäller öl.

Med en idrottsfantast och sportfåne som herr B i resesällskapet så var det i princip omöjligt att undvika ett besök på OS-arenan. Här kan vi rekommendera ett besök även för de som är intresserade av historia, fru M hade kunnat spendera många fler minuter där för att se hela filmen och utställningen om bygget och OS-spelen 1936... Tänk att när världen hyllade Tyskland och Hitler som bäst inleddes bakom kulisserna något av det värsta som mänskligheten varit med om, något som tydligen var noga uträknat och planerat. 

En promenad förbi Checkpoint Charlie, nära på obligatoriskt när man är i Berlin.
Kanske lite väl mycket turistfälla och cirkus, men väl värt att beskåda på väg till andra sevärdheter.

... som till exempel Brandenburger Tor, där Anki blev lite besviken när platsen där David Hasselhoff sjöng "Looking for freedom" framför muren nyårsafton 1989, inte fanns utmärkt... 

Vi valde att åka runt med de så kallade "Hop on hopp off "-bussarna som har tre olika turer i stan. Ett perfekt sätt att se så mycket som möjligt, speciellt i en stad som Berlin där det faktiskt är ganska långt mellan alla sevärdheter. Nu har vi tack vare bussarna full koll på vad vi vill kolla lite mer på nästa gång vi reser dit, för det kommer vi absolut att göra. 
Tv-tornet på Alexanderplatz vill vi gärna upp i!

Vila för både rygg och kropp är viktigt och kan man göra det i solens sken blir man extra glad! 

Våra kroppar vilade vi i rum 304 på hotell Hilton by Hampshire Berlin City West i deras galet hårda sängar, inte dom allra värsta men absolut högt upp på topp-tio-listan över hårda madrasser. Inte alls något vidare om man lider av en kass rygg som fru M, inte alls vidare mer än en natt för någon faktiskt. Men visa av reseerfarenhet så har vi införskaffat en ny resekamrat vid namn "uppblåsbart liggunderlag" vilket gjorde nätterna och dagarna lite bättre. 
Hotellet bokade vi genom Coop, för även om det står ICA i Håkans hjärta så måste även han erkänna att Coop faktiskt har de allra bästa hotellpriserna... suck.. 
Förutom sängarna så var vi supernöjda med hotellet. Frukosten var väldigt bra, stort urval av både godsaker och nyttigheter, fräscht framdukat och bra service.
Läget var suveränt på en tvärgata till Kurfurstendamm och med ett stort utbud av restauranger alldeles in på knuten. 

Som ni säkert lagt märke till så finns det inte mycket mat med på bilderna, väldigt konstigt eller hur? Men vi lämnade faktiskt kameran hemma när vi gick ut för att käka på kvällarna, hör och häpna! Inte för att vi inte åt god mat, nej då, men för att vi vet av erfarenhet att bilderna inte blir vidare bra i dåligt ljus. Och att be restaurangpersonalen tända upp i lokalen känns inte som någon vidare bra idé... Men ätit gott har vi gjort, alla fyra kvällar. Man kan väl nästan säga att vi åt oss runt världen på resan, italiensk, tysk, indisk och till sist spansk mat har legat på våra tallrikar och vi var kanoners nöjda med alltihop.

Så för att sammanfatta det hela så kan vi säga att tyskarna är ett hjälpsamt folk, hur många som frågat om de kunde hjälpa oss när vi stått med kartan i hand har vi ingen aning om, men överraskade blev vi - varje gång! Restaurangutbudet i Berlin är stort och det vegetariska utbudet makalöst bra, öl finns i massor och mikrobryggerierna är många.
Skulle vi säga något mindre bra så är det väl att promenadavstånden är otroligt långa och det märks fortfarande att det är två stadskärnor som slagits samman till en, så det är all idé att lösa någon form av resekort!  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Vilken härlig resa ni verkat ha haft. Jag är så sugen på att åka till Berlin det står på min reseönskelista:)
    Hoppas att alt är bra med er
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack, vi hade verkligen en kanoners bra tur och Berlin kan vi verkligen rekommendera!
      Kramar till dej

      Radera
  2. Berlin vill jag också besöka någon dag. Vilken fin resa ni hade. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska du absolut göra när du får möjlighet, en finfin stad med mycket att se. Finns många bra vegetariska restauranger där också, bara plus:)
      Kramar

      Radera
  3. Vilken fin reserapport från Berlin! Tack för att ni delar med er. Blir så resesugen när jag ser såna här inlägg. :-) Såna där hoppa av och hoppa på-bussar är perfekta, det åkte jag i London och fick då en jättebra överblick över staden. Ha en fortsatt fin helg. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att den gillades Anna så glada vi blir! Ja dom är verkligen bra dom bussarna, tydligen kunde man spara sin biljett också för att få rabatt i andra städer man besöker så denna gången ligger biljetterna kvar i reseväskan:)
      Kramar

      Radera
  4. Så kul att läsa om er Berlin-helg!! Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!