onsdag 20 maj 2015

Sej, passande för en lillelördag!

Då har vi kommit fram till mittiveckandagen onsdag, även känd som lillelördag. Att det kallas för lillelördag har vi fått veta har att göra med att det förut kallades piglördag, vilket innebar att pigorna hade ledigt på onsdagen istället för på lördagen. Då passade de på att göra sådant som andra, kanske mest de som de jobbade hos, gjorde när det var lördag som att t.ex äta lite extra gott. Hur mycket och vilka utsvävningar någon som jobbade som piga då för tiden kunde göra på en onsdag egentligen, eller någon annan dag för den delen, kan man ju fundera över?


Själva svävar vi mer än gärna ut oavsett veckodag, men det har ni kanske märkt vid detta laget:) Vi flyter lätt iväg och broderar ut texten kring maten, men det är ju mest för att vi gillar det så väldans... Dagens middag här i köket gillade vi också väldans mycket, faktum är att vi blev båda två väldigt förtjusta i smakerna som landande på tallriken. De passade så otroligt fint ihop, sältan från kaprisarna tillsammans med de sötare betorna som fått en syrlig tjong från citronmarianden, ja det blev som skönsång i munnen!

Och utan att snacka så mycket mer så går vi vidare i refrängen och bjuder er på dagens recept, sej med gula betor och kapris! Inspiration till det hela fick herr Mårtensson från en herre vid namn Mannerström! 

Stekt sej med betor och kapris
1 pkt sejfilé, ca 400 g
4 gula betor
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
färsk timjan
4 schalottenlökar, tunt skivade
4 msk kapris
8-12 kaprisbär
vetemjöl att panera i
salt och peppar
Koka betorna med skalet på ca 15 minuter, de ska inte vara genomkokta.
Skala och klyfta två av betorna, skala och tunnskiva de andra två.
Lägg rödbetsskivorna i en skål, salta och peppra och häll på olja, citronsaft och några repade timjankvistar. Blanda runt och ställ skålen åt sidan.
Stek de klyftade betorna i stekpanna på medelvärme ca 10 minuter tills de fått färg.
Lägg ner lökskivor, kapris och kaprisbär i stekpannan och låt dom steka med tills de fått färg.
Ställ stekpannan åt sidan.
Panera filéerna runt om i mjöl och stek dom i smör och olja tills de fått fin färg på varje sida.
Servera fisken stekta betklyftor, marinerade betskivor, smörsås och ett gott mos.

Sås
1 dl kalvfond (1 dl vatten + ½ msk konc. kalvfond)
brynt smör
Smält och bryn smöret i en gryta, häll i kalvfonden och blanda om.
Smaka av.

Så där ja, kära vänner, då önskar vi er en fortsatt skön lillelördag och så klart även en trivsam torsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Låter gott och ser väldigt aptitligt ut :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Åh det där ser gott ut. Tycker kapris är så gott till fisk (också ;-)).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst är det perfekt till fisk, sältan till fiskens mjuka smak är kanoners:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!