måndag 4 maj 2015

Vegetarisk quinoagryta

Det är Meatless Monday och vi fortsätter våra exkursioner och utforskar vidare i den vegetariska världen och vi måste erkänna att det verkligen är spännande och framförallt gott! Det blir oftast någon form av biff, soppa eller gryta som lagas till men vi hoppas att vi kan hitta fler sätt att servera våra vegetariska experiment på, sitter ni på något bra tips så får ni mer än gärna hojta till! Vi kan ju inte bara äta bönbiffar och linsgrytor hela tiden!

vegetarisk quinoagryta

Dock har vi hittat ett bra sätt att få inspiration till flera olika goda vegetariska rätter, dagens middagsrecept är faktiskt lagat med inspiration just därifrån. Det är en mattidning som vi tipsat om här förut men som vi gärna vill slå ytterligare ett slag för, speciellt nu när den finns att hitta som papperstidning och inte bara går att läsa på nätet. "Vegmat" heter tidningen och i den finns vegetariska och veganska recept, intressanta reportage och tips som man kan ha mycket nytta av.

Dagens gryta, ja vi sa ju att det blir en hel del grytor, är alltså en om vi hittade i Vegmat men som fick se sig förändrat en del i det Mårtenssonska köket. Någon ingrediens bytes mot någon annan och tillbehören slängde vi på helt på eget bevåg, Håkan öste på med sin favorithetta Sriracha. Alltså är detta en sån där maträtt som ni själva kan förändra efter eget tycke och smak, både vad gäller ingredienser och tillbehör.
Quinoan kan bytas ut mot couscous, sötpotatisen mot någon rotfrukt - ja ni förstår säkert själva:) Det enda vi inte tycker att ni ska byta ut eller ta bort än jordnötssmöret för det gav verkligen en god smak och fin konstens, så det tycker vi absolut att ni ska prova. Ja så vida ni inte är allergiska, då ska ni absolut ta bort det för några allergichocker eller andningsuppehåll vill vi verkligen inte vara orsak till.

Quinoagryta med jordnötssmör 2 port + matlåda
2 portioner kokt quinoa
1 rödlök, hackad
1 sötpotatis i tärningar
ca 2 cm riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk spiskummin
1 krm kanel
1 liten aubergine i tärningar
1 liten zucchini i tärningar
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2-3 dl grönsaksbuljong
1 dl jordnötssmör
salt och peppar
Till servering
lime
hackade salta jordnötter
het sås typ tabasco eller sriracha
Stek rödlök och sötpotatis på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt ingefära, vitlök, spiskummin och kanel och låt det puttra med ca 1 minut.
Blanda ner tomatpuré, krossade tomater, 2 dl buljong och jordnötssmör och låt det puttra upp.
Rör om så att smöret blandar sej ordentligt och löses upp.
Tillsätt zucchini och aubergine och låt grytan småputtra tills sötpotatisen är genomkokt.
Spä på med mer buljong eller vatten under tiden om det behövs.
När sötpotatisen är mjuk häller du i quinoan, blandar om och låter det bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och servera med tillbehören.

Söndagen gick till stor del åt till att leta nya möbler till balkongen, något vi plötsligt fick för oss att vi behöver. Bordet som hänger över balkongräcket sedan urminnes tider skulle verkligen behövas bytas ut, eller i alla fall slipas ner och oljas in. Vi cyklade runt till alla affärer i stan som kan tänkas sälja utemöbler men inken tinken hittade vi i möbelutbudet som föll oss i smaken. Till sist kom vi överens om att bordet som vi har duger ett tag till och investerade för säkerhets skull i en vaxduk - fall i fall om vi kan använda det innan oljan hunnit på! Vi får väl se vad som kommer först, träoljan eller första "utomhus-ätar-tillfället"

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. En gryta helt i min smak och det där jordnötssmöret gör allting godare :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, och visst tar smöret det till nya höjder!
      Kram

      Radera
  2. Vi äter mycket indisk vegomat. Halloumi istället för paneer eftersom jag är lite lat ibland... Bönor gör saker med min mage som inte alltid går att skylla på hunden, hihi! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, indiskt är gott när det gäller vegetariskt och lat måste man få vara för halloumi är gott:)
      Kramar till dej.

      Radera
  3. Tummen upp för den här rätten!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!