lördag 20 juni 2015

Chimichurri och en blandad kompott från vår helg.

Midsommardagshälsningar till er alla, vi hoppas ni har det bra och att midsommarafton blev en lyckad kväll som spenderades helt i er egen smak! För vår del blev det avkopplande afton hemma hos familjen Persson där vi firade på vårt traditionella vis i sann knytkalasanda, i sällskap av en väderlek av skiftande slag. Det gamla uttrycket "ömsom regn, ömsom sol" är väl den bästa beskrivningen vi kan komma på, som tur var gällde det bara vädret och inte humöret:)

Matjessilltårtan som är vår ständiga följeslagare och bidrag på matbordet dekorerades på plats, dock fick dekorationsplanerna förändras en del pga ett litet transportmissöde... 
Det som var tänkt att bli en stor, smaljande sol på mitten av tårtan fick istället bli en mindre sol i hörnet och sprida sina solstrålar över en gräslöksäng:) 

Perssons förevigar silltårtan under tiden som Mårtenssons förevigar förevigandet:) 

Efter dekorationsarbete och obligatorisk matfotografering tog vi oss en svalkande och välförtjänt jordgubbsdrink, skålade för vänskap, traditioner och midsommar så klart. 
Under tiden förbereddes grillen som för vår del resulterade i lammracks och potatissallad smaksatt med left overs från veckans matlagande.

Herr Mårtensson i full fart med att bränna fingertoppar istället för att använda sig av grilltång... alla sätt är bra utom de dåliga, så det så!

Grilltallriken innan den kläddes färdigt med sallad, såser och andra goda tillbehör.
Receptet på potatissalladen hittar ni sist i inlägget!

En maffig och kalasgod marängtårta avslutade middagen och vi var alla mätta och belåtna!
Efter middagen så lektes det "Vem är jag" och vi förvandlades till allt från Magnus Härenstam och Bamse till Ernst Kirschsteiger och Håkan Mårtensson, under glada skratt:) 

Senare på kvällen tände frun i huset ljusen och med regnet smattrande mot rutan blev det en riktigt mysig stämning, även om det plötsligt kändes mer som en oktoberkväll än en juniafton. 

Uppskattad present som mottogs med precis den glädjen som vi hade hoppats på!

Nu var det ju inte bara firande av midsommarafton igår, det var ju även sista dagen för tävlingen där ni kunde vinna en blender, här på bloggen. Ni kan inte ana vilket huvudbry tävlingen gav oss, för lika roligt som det är att ha tävlingar lika svårt är det att välja ut en vinnare! Om vi kunnat hade vi skickat en blender till alla tävlande (frågan är väl vad Electrolux hade sagt om det) men till slut så enades vi om en vinnare och vinnaren är, trumvirvel, Kjersti! Stort grattis till dej Kjersti, ett mejl är på väg till dej och snart även ett paket.

Så var det då den där potatissalladen vi tänkte skicka vidare till er idag. Som vi skrev så gjorde vi den med hjälp av rester från en av veckans middagar när vi grillade hemma i vårt eget kök, rester vid namn chimichurri. Chimichurri är inte bara väldigt roligt att säga, det är även en väldigt god och smakrik sås som blir så het som du själv väljer att göra den.
Man kan även använda chimichirri som marinad, eller göra som vi kom på och blanda den med kokt kall potatis för att få en smarrig potatissallad:

Chimichurri
1 rejäl näve hackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 schalottenlök, fint hackad
1 tsk sambal oelek
3 msk olivolja
2 tsk sherryvinäger
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
1 krm sellerisalt
Blanda samman alla ingredienser och smaka av, tänk på att smakerna växer när såsen får stå ett tag.

Potatissalladen gör du sedan enkelt genom att blanda ner mer olja för att få en tunnare sås som du sedan blandar med kokt, kall potatis som du delat i mindre bitar.

Nu, kära läsare, önskar vi er en fortsatt trevlig helg! Hör ni till semesterfirarna så hoppas vi att ni får en riktigt skön ledighet och avkoppling.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Åh!! Kan det verkligen vara sant? Jag som så länge gått och kikat på blenders men dystert konstaterat att jag inte har råd! Underverkens tid är inte förbi, och min midsommarhelg blev trots regn och rusk varm och solig och alldeles otroligt underbar! Tack, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, visst är det sant! Stort grattis till dej, hoppas du får stor nytta av blendern.

      Radera
  2. Jag tycker årets sillatårta blev rackarns fin, trots missödet! Och grillat lamm, vad gott... Perfekt med chimichurrin till ju! Hade chimichurri på ugnsrostade rotfrukter för lite sen, sjukt gott... Låter som att ni hade en fin midsommar hur som helst. Själv låg jag hemma, blev serverad midsommarlunch och sov mest. Haha, party party ;) Ha en bra vecka nu! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara, ja det blir ju inte alltid som man tänkt sej och då gäller det att tänka om...
      Och att bli servad med lunch och vila, det är väl alla tiders för dej!
      Kramar till dej, vi väntar med spänning här:)

      Radera
  3. Vilka härliga och aptitretande bilder! Ser ut som ni haft det bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så kul att höra- ja vi hade det finfint!

      Radera
  4. Vilken snygg matjestårta! Sol var inte vi bortskämda med iaf...
    Potaitssalladen låter helt i min smak. Så gott med kalla kokta potatisar som blandas dagen efter till potatissallad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofie, ja den blev hyfsat bra till sist:) Visst är det ett alla tiders sätt att ta till vara på potatisresterna!

      Radera
  5. Nu vet jag ju vilken färg jag hjälpte er med ;-) Resultatet ser jättefint ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan ser du! Tänk som det kan bli black out i tankarna, vi har snöat in så på att använda råa råvaror, du vet som gräslök, rädisor, rödlök osv så att vi inte ens tänkt på att ha kokt äggula till gult... du anar inte som vi kliat våra skallar - citron kändes inte speciellt lockande:) Så ett stort tack till dej för att du löste den gula färgen och fick oss att tänka om!
      Kramar

      Radera
  6. Matjestårtan är bland det absolut finaste jag sett! Himmel så snygg! Och chimichurri är ett inre skönhetsmedel! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!