torsdag 9 juli 2015

Glutenfritt focaccia

God förmiddag på er allihopa ute i cybervärlden, hur har ni det? Vi hoppas att ni har det gott denna torsdag! Har ni grillplaner för kommande dagar och helger, eller har grillen hamnat lite på bakkälken nu när den där otroliga sommarvärmen kom av sej lite grann?

Idag tänkte vi passa på att tipsa om ett lite annorlunda recept på det välkända brödet focaccia, ett bröd som säkert många brukar ha till just grillat men också till kräftorna (jodå, vi är snart där - vid kräftskivornas tid...).
Detta brödet gjorde vi själva för en smärre evighet sedan, precis just när vi började känna på hur det skulle vara för våra maggar att dra ner på gluten, vitt mjöl och socker lite grann.
Just detta receptet hittade vi i en kokbok som vi lånade med oss hem från bibblan, men eftersom tiden gått och minnet börjar bli lite segt med åren så kan vi inte komma på vilken bok det var... Känner någon igen det så hojta gärna till så vi kan ära den som äras bör!


Att det är ett annorlunda recept innebär absolut inte att det inte godsaker på brödet som det vanligtvis brukar göra på focchachia, nej här hittar du både svarta oliver, rosmarin och flingsalt. Det som är förändrat är just mjölet, istället för vetemjöl så är det bakat på mandelmjöl och kokosnötsmjöl men det är faktiskt inget som påverkar smaken nämnvärt. Det smakar alltså inte kokos, om nu någon blev orolig för det - någon måtta får det vara på smakkombinationer och äventyrslustan att prova nya recept:)

Focaccia
30 g smör
4 ägg
200 g philadelphiaost
1 dl riven västerbottensost
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
svarta oliver (de med kärnor smakar mer)
färska rosmarinblad
flingsalt
Vispa äggen luftigt, ca 3 minuter, och blanda ner philadelphiaosten.
Blanda ner smör och västerbottensost.
Rör samman de torra ingredienserna och blanda sedan ner dom i smeten.
Låt smeten svälla i 10 minuter.
Kärna ur och dela oliverna och repa av bladen från rosmarinen.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form, 15*25 cm, och klicka ut smeten jämt i formen.
Tryck ner oliverna och strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader, ca 35-40 minuter, tills den fått fin färg och är genomgräddad.


Även om vi glömt bort vilken bok vi hittade receptet i så är vi helt säkra på att vi gillade brödet, annars hade vi varken sparat bilder eller recept:)

Nu ska vi ta tag i dagen, och fånga den på allra bästa sätt. Vi hoppas att ni får gör detsamma och att torsdagen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Brödet ser mycket gott ut och både mandel- och kokosmjöl passar bra i bröd. Kram!

    SvaraRadera
  2. Både låter och ser riktigt gott ut :D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!