måndag 24 augusti 2015

Laxburgare med wasabimajonnäs och mangosalsa

Nä minsann, nu är det hög tid för fisk här i det Mårtenssonska köket, eller vad säger ni?! Förra veckan fixade fru M till laxburgare av några stackars laxbitar som låg i frysen och skräpade, ni vet sådana där små ändbitar som blir över när man skär upp en hel laxfilé i portionsbitar. Vi brukar frysa bitarna i en påse för att antingen ha när det är sushi på gång eller, som förra veckan, står laxburgare på matsedeln. Just burgare har vi testat att göra på lite olika vis för att få smeten att hålla samman, men vi tycker det blir bäst när vi använder potatismjöl och låter det stå en stund innan vi formar biffarna.


Denna gången skvättes även rapsolja ner i smeten och det visade sej vara en synnerligen lyckad experimentskvättning:) Röran blev mycket mer lättarbetad, biffarna blev släta och fina och sen slapp man smetkladdiga händer - winn, winn, winn! Vår rapsolja var smaksatt med citron, men det går precis lika bra med neutral rapsolja och säkert också med annan matolja. Tänk bara på att det inte behövs lika mycket smör och/eller olja i stekpannan när det väl är tid för biffarna att landa där i värmen.
Vad man väljer att servera till biffarna är upp till var och en, men någon god kall sås och kanske salsa är ju inte helt fel. Förutom rörorna hade vi grönsaker, vattenmelon och surdegsbröd.

Laxburgare   2 port + matlåda
500 g laxfilé utan skinn
1½ msk potatismjöl
purjolök, fint hackad
1 tsk salt
1 citron, rivet skal och pressad saft
några stänk tabascco
1 tsk koriander
hackad dill
2 msk rapsolja, gärna med smak av citron eller vitlök
Dela laxen i bitar och kör i mixer/matberedare, du kan också finhacka den om du föredrar det.
Blanda samman laxfärsen med övriga ingredienser och låt det stå en stund och "sätta sej".
Forma färsen till lagom stora biffar, vi gjorde 6 små, och stek någon minut på båda sidor.
Servera med valfria tillbehör.

Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs
wasabi efter eget tycke och smak
½ lime, rivet skal och lite pressad saft
salt
Blanda samman, smaka av och låt stå kallt till servering.

Mango- och avokadosalsa
2 dl finhackad mango
1 avokado, tärnad
½ lime, rivet skal och pressad saft
ca 5 cm purjolök, fint hackad
några stänk tabascco
salt
Blanda samman alla ingredienser försiktigt, smaka av och låt salsan stå kallt till servering.

Nu verkar det minsann som att herrn i köket kan lägga till "fryslagare" på meritlistan, kan ni tänka er:) Vi har haft lite jox med vårt frysskåp de senaste dagarna, ni som hängt med ett tag vet att den för inte så länge sedan bröt samman helt och fick lagas och nu verkade det plötsligt som att det var dags igen.
Men Håkan är en envis typ, mycket mer envis och uthållig än frysen tydligen, så efter att ha läst genom hela instruktionsboken och plöjt genom varenda frystext som finns att uppbringa på nätet, så verkar det som att han fick rätt med den i går! Nu håller vi alla tummar och tår, kanske ni också kan hålla era, för att den ska fortsätta hålla temperaturen i rätt nivå...
peppar, peppar, knackeliknack!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Mangosalsa alltså, guuud vad gott! Vill ha typ NU PÅ DIREKTEN!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. KOM HIT! Vi kan svänga ihop en till dej:)
      KRAM!

      Radera
  2. Men kära nån, det låter så otroligt gott!

    SvaraRadera
  3. åh, det här lät som en riktig favorit! På måndag tror jag att jag ska laga dessa burgare. Smidig mat som smakar bra är toppen att få recept på.

    Jag tycker att ni ska slå till på en pizzasten. Som i alla kök är det allt som oftast platsbrist men jag lade min ovånpå skåpet så länge, tills jag hittar en bättre plats.

    Kramar till er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!