fredag 14 augusti 2015

Malibu mojito och oststänger

Hej svejs fredag, välkommen är du även om du har varit lite väl i stormigaste laget för vårt tycke:) Jodå, idag har det verkligen gällt att hålla ett riktigt hårt tag i sommarhatten, i alla fall här nere i våra trakter. Vi hade först tänkt oss att ta en cykeltur upp på de höga backarna för en liten shoppingtur men vi hade tur och fick hänga med i Carinas bil, tack och lov för det för annars hade vi väl fortfarande trampat på i motvinden:)

Det känns nästan som att sommarsverige börjar lida mot sitt slut för denna gången, kan det stämma eller är det bara vi som känner så? Skolorna startar nästa vecka, kvällarna har blivit kallare och mornarna likaså (jisses, termometern visade 12 grader i veckan när vi gav oss iväg till jobbet!) och det anas nystart, istället för semester och ledighet, i luften. Men än är sommaren inte helt över, än är augusti bara halvvägs och det finns gott om tid att njuta än.


Så med tanke på att det är fredag och helgen på väg, väderleksrapporten lovar sol i morgon och att det än är två sommarpratare kvar på tur i radion, bjuder vi idag på en en kokossmakande mojito och ett lättfixat och frasigt drinktilltugg. Vill man istället fira helgen utan alkohol så kan vi tips er om denna alkoholfria fläderdrink som vi bjöd på samtidigt som vi serverade mojiton.

Malibu Mojito   1 highballglas
4 cl Malibu kokosrom
2 cl sockerlag (1 del vatten kokas upp och blandas med 2 delar socker till sockret smält, låt kallna)
½ pressad lime
8-10 färska myntablad
soda vatten
rejält med isbitar
Häll sockerlag i glaset tillsammans med myntablad och muddla sönder bladen med en muddlare eller skaftet på en träslev.
Pressa i lime, häll i Malibu och isbitar, toppa med sodavatten.

Oststänger av smördeg 
1 rulle smördeg
1 ägg
riven ost, gärna västerbottensost eller parmesanost
Rulla ut smördegen och skär den i 2 cm breda strimlor.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och doppa dom sedan i riven ost.
Snurra bitarna några varv så de liknar en skruv, lägg på bakplåtspapper på en bakplåt och grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter så de får fin färg.

Från drink och tilltugg till något lite ovanligare vyer här i köket, det är inte så ofta vi bjuder på bilder från resten av vårt hem, men plötsligt så händer det:)

Här hemma pågår det nämligen en liten makeover i ett av rummen och det tar sig, sakta men säkert, från ett dovt och mörkare rum i rött till ett ljusare och piggare rum i svala färger. Det är dock inget avancerat renoveringsarbete vi ger oss på, nya kuddar i nya soffan, matta och lampa är på gång och framöver kommer vaktmästaren i huset och målar om. 
Tv-bänken ovan hade vi turen att ta hem på en auktion, den står nu så grant i ena hörnet 
och herr M suckar nöjt varje gång han ser den... 

Nu vill vi bara önska er en riktigt skön helg, har ni slutspurten på semestern så hoppas vi att det blir en skön och avkopplande sådan. Ät, drick och njut, allesammans, så ses vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Det här med att sommaren börjar lida mot sitt slut känns lite märkligt eftersom det är dubbla känslor för min del! Få har semester kvar, skolorna börjar samtidigt som sommaren vädermässigt precis verkar ha börjat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det precis så Marja. Det är ju nu som sommaren börjat visa sej... Men vi får passa på att njuta ändå, semester eller inte:)

      Radera
  2. Kvällarna börjar bli mörka nu, men värmen snålas det inte med. Vill se hur rummet blir när det är klart sen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, vi sa just att det är snart dags för timer på lamporna - igen... Jajamensan, det kommer rapporter allt efter som, vi lovar:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!