fredag 11 september 2015

Björnbärssås, en god sås till anka

Hej fredag och hej alla fina läsare! Ingen vanlig fredag är det, idag är det bara en Mårtenssonare som är ledig eftersom den andra är ute på vift. Eller ja på vift det är väl kanske en överdrift, fru M har helt enkelt planeringsdag på jobbet idag så jag är ensam herre över köket - inte helt fel det heller:)
Så vad ska denne svensken pyssla med idag då? Jo jag ska storstäda och förbereda kvällens skaldjursfrossa med hummer, ostron och havskräftor, till det Champagne - all you need:)
Vi måste ju fira veckans glädjeskutt, eller hur?


Innan jag sätter igång med dagens sysslor vill jag tipsa er om en riktigt god sås som jag gjorde förra helgen och serverade till stekt ankbröst. Anki kom nämligen hem med ett gäng björnbär som hon pallat på jobbet och mumlade något om att dom nog skulle kunna passa fint till anka. Som tur var förstod jag vinken, lagade till denna björnbärssåsen och bjöd frugan på och vi kan väl säga som så att tallriken renskrapades, bra betyg alltså.
Tyvärr har vi ingen bild på skapelsen, de bilder som togs på den färdiglagade maten var allt annat än bra så det var kanske tur att vi förevigade bären innan de hamnade i såsgrytan.

Björnbärssås  2 port
1 dl balsamvinäger
½ msk vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk rårössocker
3 dl björnbär
salt och peppar
Koka samman vinäger, vatten, fond, socker och 1½ dl bär och låt det bubbla tills hälften kokt bort.
Rör i resten av bären och låt såsen småputtra ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.

Passar finfint till anka om ni frågar oss. Vi sköljde ner ankbrösten med vina laroche, ett pinot noir vin som vi varmt kan rekommendera till denna rätt.


Nu önskar vi er en riktigt go och trevlig helg!

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Anka är typ det enda jag inte äter.... Brukar ha extrem otur att det ofta dyker upp när man ska äta en färdigkomponerad trerätteras ute tex...
    Men björnbärssås låter helt lovely!

    Bästa söndagen till er!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, anka är nog ganska ofta med på menyerna speciellt nu under hösten - det har du ju rätt i. Men man kan ju inte gilla allt, du kan garanterat bjuda såsen till fläskfilé eller annat kött eller varför inte fisk.
      Vi hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  2. Det är ni värda😊 vilken härlig sås björnbär är så gott😊 ha en riktigt skön söndag
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla, så snäll du är! Ja, den var verkligen smarrig,
      detsamma till er,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!