lördag 19 september 2015

Risotto med svartkål och marinerade rödbetor

Hej lördag och hej på er kära lördagsfirare! Här vaknade vi upp till en solig och nästan
vindstilla lördagsmorgon, en sån där härlig sensommar/tidighöstdag med andra ord. Fast så fasligt stilla är det inte utomhus, inte ljudmässigt i alla fall, för här i våra kvarter har plötsligt ett krig brutit ut! Nej då det är inte så farligt som det låter, det är bara hemvärnet som har någon stor militärövning här i Ystad och vi bor tydligen mitt i denna påhittade krigszon där det ska skjutas en del. Tack och lov är det inte på riktigt, men det blir en oerhört påtaglig och obehaglig påminnelse om hur det ser ut och låter i många delar av vår värld, något som verkligen är aktuellt just i dessa dagar...

Största delen av förmiddagen har vi spenderat i köket där kvällens middag har lagats till, vi får besök och vi tänker bjuda våra gäster på lite höstinspirerad mat. När vi nu är färdiga med förberedelserna så tänkte vi kika in om här i vårt virtuella kök och tipsa er om en middag som även den andas en smula höst, för kål hör väl hösten till om nåt.


Vi köpte hem ett gäng svartkålsblad för ett tag sedan och en del av dom hamnade i denna smaskiga risotto. Svartkål ser man mer och mer i mataffärerna nu, vi tycker det är en väldigt smakrik kåltyp och steker gärna på den tillsammans med vitlök och god olivolja. Skulle man nu inte hitta den svarta så går det alla tiders att byta ut den mot den gröna, det gör ingenting alls. De marinerade rödbetorna tycker vi absolut inte att man ska hoppa över för dom gav verkligen en syrlig extra skjuts åt den milda krämiga risotton.
Vill man så äter man svartkålsrisotton som den är som vegetarisk middag, eller så lägger man till lite goda charkuterier. 

Risotto med svartkål och marinerade rödbetor   2 port

Marinerade rödbetor
4 rödbetor
½ citron, saft och rivet skal
½ dl rapsolja, gärna med smak av citron
2 msk vit balsamvinäger
Koka rödbetorna tills de är mjuka och skala dom - enklast at göra under rinnande kallt vatten.
Skiva betorna i ca ½ cm tjocka skivor.
Rör samman citronskal, citronsaft, olja och vinäger, smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg ner rödbetsskivorna i marinaden och ställ kallt minst 30 minuter.

Risotto
3 stora svartkålsblad (går bra med grönkål också), fint hackade
3 dl aborioris eller annat risottoris
1 stor schalottenlökar, finhackad
2 msk olivolja
en klick smör
1 dl vitt vin (går även med matlagningsvin om man föredrar alkoholfritt)
ca 1 liter varm grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
Koka upp buljongen och låt den småbubbla under tiden som du lagar till risotton.
Hetta upp oljan och smöret i en tjockbottnad gryta.
Fräs kålen och löken på medelvärme några minuter, tillsätt sedan riset och låt det fortsätta fräsa tills riset börjar bli genomskinligt.
Häll i vinet och låt det koka in under omrörning.
Börja därefter hälla i varm buljong, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla på buljongen och röra tills riset är nästan genomkokt - al dente.
Smaka av risotton med salt och svartpeppar och servera sedan med de marinerade rödbetorna. Det passar även fint med charkuterier till, som t.ex serranoskinka, parmaskinka eller spickeskinka.


Då ska vi se om vi vågar ge oss ut en sväng i stan, någon skogstur blir det inte för om vi har förstått det hela rätt så är det mer krigsövningar där ute och dom vill vi inte hamna mitt i!

Vi önskar er alla en riktigt skön och härlig fortsättning på dagen och en lika bra lördagskväll hoppas vi att ni får. Är och drick gott, så ses vi i morgon med en ny underlättare för veckan som komma skall.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Risotto är en av mina favorit rätter :)
    Spännande med rödbetorna och svartkål har jag inte träffat på verkar riktigt gott
    Ha det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det gott, Milla, vi är också stora fans av risotto:) Svartkål är en alla tiders bra kålsort, håller sej i fast form ganska länge när man lagar till den.
      Tack, detsamma till dej
      kramar

      Radera
  2. En rätt HELT i min smak! Gillar allt med den. Allt!
    Kram.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!