måndag 7 september 2015

Ugnsrostad blomkål

Ett superduper halligalligott tillbehör ska ni få av oss idag, ett tillbehör som ni kan ha till nästan vad som helst! Fast egentligen är vi bara mellanhänder, originalreceptet har vi hämtat från mister komiker him self David Batra, men vi skickar det gärna vidare till er om än i något förändrad variant.
Hel spiskummin som det står i receptet kan ibland vara lite knixigt att hitta i kryddhyllan men hav förtröstan, det går att byta ut de hela kornen mot mald spiskummin. Tänk bara på att anpassa mängden efter hur mycket du gillar smaken av spiskummin, vi gillar det skarpt och hade förmodligen tagit samma mängd men smaken är ju bekant som baken.

Ugnsrosta blomkål kan man göra med olika kryddor, men de lite hetare indiska smakerna passar extra bra till den milda blomkålen. När man rostar de små buketterna i ugnen blir dom härligt krispiga, istället för överkokta och mosiga som vi minns dom från skoltiden, så detta kan vara ett ypperligt tillfälle för de av er som inte är så stormförtjusta i blomkål, att ge den andra chans:)


Ugnsrostad blomkål med indiska smaker
1 blomkålshuvud, delat i mindre buketter
1 tsk hel spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
½ tsk anchochilipulver
½ lime, rivet skal och några stänk saft
2 msk rapsolja
salt
Skölj blomkålsbuketterna, torka av dom och lägg i en ugnssäker form.
Blanda samman oljan med kryddor, limeskal och saft.
Häll oljan över blomkålen och blanda om.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och rosta blomkålen i 25-30 minuter.
Servera till valfritt tillbehör, perfekt till grillad lax eller kyckling.

Har ni haft lika härligt höstväder som vi haft idag? Här nere hos oss har solen visat sej hela dagen, luften har varit hög och frisk och det var en väldigt välkommen förändring från helgvädret, vatten uppifrån har vi fått så det räcker och blir över för flera veckor framöver. Men, har man inte mer att klaga på än vatten som kommer uppifrån så har man det bra, eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Det här gillar jag, blomkål är gott och jag gjorde senast igår biffar på blomkål. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att det låter gott, och blomkålsbiffar är ju riktigt mumsigt!
      Tack, detsamma hoppas vi att du har
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!