onsdag 7 oktober 2015

Köttfärspaj med oliver och fetaost

Ni som hängt med ett tag här i köket vet att vi har en skattkista som innehåller recepturklipp, små recepthäften, handskrivna lappar med fler recept och små tips. Lådan, som går under namnet "Gröna lådan", är en kär ägodel som vi ärvt efter Ankis mor och från den har vi grävt upp en hel massa matinspiration de senaste åren. Sist vi letade inspiration i skattkistan så fiskade vi upp en grekisk köttfärspaj (nej, inte bokstavligen) och den visade sej vara ett riktigt höjdarfynd som vi väldigt gärna vill dela med oss av till er.


Vi gör nästan alltid pajdeg med mandelmjöl numera och vårt gamla beprövade pajdegsrecept visade sej fungera alldeles förträffligt även denna gången. Tack och lov får vi väl säga, för mängden fyllning kan ju skilja sej och det vet man inte förrän man står där med nästippen i tejprullen och har fyllning som svämmar över pajkanterna...
Vill man inte göra pajdeg med mandelmjöl så använder man sej av pajdegsreceptet som stod på lappen, det fungerar garanterat alla tiders för annars hade det säkert funnits anteckningar med Guns handstil om det!

Grekisk köttfärspaj   4 port
Pajdeg, båda recepten fungerar utmärkt att använda:
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg 
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och jobba snabbt samman en deg.
Tryck ut degen i en pajform på 25 cm i diameter, nagga botten och låt den stå i kylen 30 minuter.
Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter, ta ut och häll i fyllningen.

Fyllning
400 g mager färs av valfri sort
1 gul lök, hackad
1 paket bacon, strimade
1 tsk oregano
1 tsk basilika
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
3 ägg
2-3 tomater
15-20 svarta oliver
100 g fetaost
Bryn färsen i en stor stekpanna, rör ner lök och bacon och låt fräsa någon minut till.
Krydda med salt, peppar, oregano och basilika, rör ner crème fraiche och låt puttra 5 minuter.
Vispa samman äggen och rör ner i färsen, häll färsen i pajskalet.
Skiva tomaterna och lägg på färsen tillsammans med oliverna.
Smula fetaosten på pajen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Vi mixtrade lite med fyllningen och det får ni också väldigt gärna göra, vi tvingar absolut inte någon som inte gillar oliver att ha de små svarta bären i. Fetaosten går att hoppa över även den, eller varför inte byta ut den till någon annan ost om du föredrar det - parmesan eller mozzarella kanske? Till pajen åt vi tomat- och löksallad med några extra oliver och så ringlade vi på balsamicokräm, smakade mumma gjorde det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Det var längesedan jag gjorde en grekisk paj. Och det som är så gott! Svarta oliver åker helt klart ner i min, gärna några extra också. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det gott, sältan från oliverna och fetaosten är kanoners tycker vi:)
      Kram på dej

      Radera
  2. Jag gör också pajdeg numera på mandelmjöl och tycker att det blir så mycket godare än med vetemjöl. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi kan inte mer än hålla med dej.
      Kramar

      Radera
  3. Sweet, dagens middag blir detta! Godare än köttfärssås som jag först hade tänkt. :D Tack för inspirationen! Balsamicosås alltså, det ska jag prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, då hoppas vi att den blev så god och föll på läppen i ditt kök! Så lite så, vassego:)

      Radera
  4. Oj vilket gott recept på paj mums :)
    Hoppas att allt är bra med er
    kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jodå ,det är bara bra här, dock en massa kvällsarbete för en av oss och sena kvällar pga av det... ja du vet ju hur det är:)
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!