fredag 16 oktober 2015

Risotto med gorgonzola och päron

Så var det åter igen dags för den där magiska dagen som säkert mer än hälften av befolkningen går och väntar på, fredagen är på plats! På både instagram och facebook flödar bilder under taggen #tgif, det woopas högt och lågt och vi som båda är lediga på fredagarna stämmer absolut in i whoopwhoop-kören:)

Förra fredagen ägnade vi oss åt att försöka återskapa ett av sommarens bästa semestermatminnen här i köket och baske oss om vi inte lyckades med det konststycket! Visserligen var det ingen avancerad matlagning som utövades, men attans så gott det blev - vi skulle nästan våga oss på att säga att det blev snäppet godare än originalet.


Vi åt nämligen en risotto med gorgonzola och päron på en italiensk restaurang i somras och det var något av det godaste i risottoväg vi ätit, inte långt efter Nigellas som annars är vår favorit. Så fort vi hade smakat på den, där på restaurang Cosi Come Sei i Puerto Rico, sa vi nästan samtidigt att denna måste vi prova göra hemma! Så nu när hösten kom så tyckte vi det passade förträffligt att testa, päron hör ju liksom årstiden till, eller hur? Vi la dessutom till valnötter på vår tallrik och ringlade på lite balsamicokräm på, prickarna över i blev dom!

Gorgonzolarisotto med päron och valnötter  2 port
8-10 dl grönsaksbuljong, varm
2 msk olivolja
1 msk smör
1 stor schalottenlök, fint hackad
1 stjälk blekselleri, fint hackad
3 dl risottoris typ arborioris eller avorioris
ca 30 g torkat päron (ungefär 5 bitar) i små bitar
1 dl vitt vin
150 g gorgonzolaost, spara lite till servering
till servering
färskt päron i klyftor eller skivor
valnötter, gärna rostade
Börja med att koka upp buljongen och sedan låta den stå på plattan på svag värme under tiden som du lagar till risotton.
Hetta upp olja och smör, fräs lök, selleri, päron och ris under omrörning tills riset är genomskinligt.
Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning.
Börja därefter hälla i varm buljong, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla på buljongen och röra tills riset är nästan genomkokt - al dente.
När risotton är färdigkokt rör du ner osten i bitar så den smälter.
Rosta valnötterna i en het torr stekpanna.
Servera risotton med skivor av päron och valnötterna på toppen (parmaskinka passar också fantastiskt bra till).

Helgen som väntar blir en lugn och stilla sådan, fruns rygg har haft en tuff vecka och den har gjort sej påmind mer än vanligt, värmedynan har gått varm (!) och vila har varit ledordet. Svamp- och skogspromenaden verkar det som att vi kanske får ta iklädda regnkläder, för den sol som visade sej igår försvann igen lika fort bakom de grå och regntunga molnen. Men vad gör väl det, god mat och dryck hjälper upp det mesta och gör oss på gott humör:)

Ha en riktigt fin fortsatt fredag och fredagskväll, med eller utan risotto!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Det här låter som ett toppenrecept. Jag minns en jättegod gorgonzolapasta som jag åt i Helsingfors, för ca. 10 år sedan :) Gorgonzola gör maten len och krämig, men jag tror att er risotto är snäppet bättre än pastan. Kram!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig risotto är så förtjust i denna rätt :)
    Har idag lagt upp ett annat recept på Risotto på bloggen :)
    Ert recept måste jag bara testa lägger det i min testa hög :)
    Ha det gott

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!