måndag 30 november 2015

Jordnötssås



I dag blir det matlagningsrepris i här Mårtenssons kök och vi hoppas att ni har överseende med det. Vi lyckades nämligen trolla bort ett gammalt inlägg med vårt favoritrecep på jordnötssås, eller sataysås, i vår iver att ta med det på en av våra veckomatsedlar och vi lyckas inte för allt i världen att få tillbaka det på sin gamla plats igen.
Matlagning är vi bra på men teknik - not so much:)

Receptet har vi fått av Ankis morbror Kalle, en hejare på matlagning även han, efter att vi blivit bjudna på världens godaste jordnötssås i hans kök. Rör ni ihop ingredienserna i en gryta och låter den bubbla lite så kan ni snart också njuta av en riktigt smaskig jordnötssås.
Skulle nu någon ha problem med att tyda herr Ms kråkfötter så kommer här ett förtydligande.

Jordnötssås     2 port (ja, måtten bör man redigera om man är såsomaner som vi)
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
1 msk farinsocker
1 msk citronsaft
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta.
tillsätt övriga ingredienser och låt det koka upp. Slå ner värmen och låt såsen småputtra några minuter.
Smaka av och servera. God till kyckling!

Som ni märker så körde vi en annan variant på matfotot när vi ursprungligen gjorde inlägget och det gjorde vi eftersom själva resultatet av receptet inte alls gör verkligheten rättvisa. En brun sås, alltså hur snyggt blir det på foto? Nej just det, inte alls bra - det kvittar hur man pillar med rekvisita, redigerar och är kreativ, det är ändå bara en brun sås. Därför kom en av oss på den smått geniala idén att fotografera lappen som receptet står nedskrivet på sedan urminnes tider och lägga upp den istället. Ibland glimtar det till:)

Hur gick det för er i gårkväll och natt, fick ni besök av Gorm eller var ni förskonade? Här drog stormen fram rätt så rejält, men den bedarrade nog ganska så mycket snabbare än på så många andra ställen -tack och lov. Men visst, vi var väldigt glada över att vi inte hade hängt upp några juldekorationer på balkongen, för frågan är väl vems balkong de hade prytt nu...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jag älskar jordnötssås. Skulle kunna äta bara det och ris. :-) Tack för att ni delar med er av receptet. Jag bor så jag blev inte drabbad av Gorm, ogillar dock när det blåser så jag förstår om det kändes jobbigt för alla som blev drabbade. Ha en fin vecka! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi också, det är ju så gott! Så lite så, det gör vi gärna - hoppas att det ska smaka:)
      Skönt att du slapp de värsta vindarna, här nere är vi ju ganska vana men det är alltid lika obehagligt när det blir stormigt som igår.
      Detsamma hoppas vi att du får,
      kramar!

      Radera
  2. Mmm, jordnötssås är ju fantastiskt gott och denna verkar god ;-) Gorm var rätt så hygglig mot oss, visst blåste det men värre har man ju varit med om :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det gott, vi kan verkligen bli så akut sugna på det ibland.
      Skönt att det inte blev så fasligt hos er heller!

      Radera
  3. Vi har också en jordnötssås i vår familj, ursprungligen från Ica-kuriren nån gång för länge sen. Urgod den också. Mums!

    Gamla lappar är guld värda med alla minnen. Jag tycker ofta att ni har goda ideer!

    Den enda som gormade här igår var J vid TVn. Fotboll... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med familjerecept, tradition att behålla absolut! Och visst är gamla lappar väl värda att spara ibland, det finns så många minnen förknippat med dom...
      Vi tackar,
      kramar

      Radera
  4. Carina Esbjörnsson15 augusti 2016 kl. 14:38

    Supergod sås! Jag tog mig friheten att reda med Majzena, så blev den lite mera trögflytande, som den brukar vara när man köper hem thaimat och det påverkade inte smaken. Jag tog också kokosgrädde i stället för kokosmjölk, vilket också gjorde den lite tjockare. Jättebra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra att du gillade den, vi blir så glada när vi får feedback så tack så mycket! Bra att du kunde förändra och byta ut efter ditt tycke och smak, precis så ska det ju vara med matlagning:) Vi kanske rent utav får ta och testa dina förslag, det där med kokosgrädden låter som en bra idé - tack!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!