lördag 5 december 2015

Lakritstryffel



Jajamensan, då är det dags för första julgodiset att ta plats här i köket. Dessa lakritstryfflarna gjorde vi flera många omgångar av förra året och vi har redan hunnit göra två omgångar i år, försvinnande goda är de... Rätt som det är så har hälften av dom försvunnit från burken, dom bara smälter i munnen och kvar lämnar dom ett ljuvligt spår av lakrits som gör att man bara vill ha en till, en till och en till!

Mer än så kan vi nog inte säja för att sälja in dom, är ni inte sugna på att göra dom redan så blir ni det förmodligen inte. Eller jo förresten - dom är så otroligt enkla att röra samman så det nästan på är tramsigt. Man behöver inte ens rulla tryfflar har vi upptäckt, dom blir vansinnigt tjusiga när man går loss med en kniv och hackar loss den stelnade smeten från skålen. Lite som isbitar, eller kanske som Stålmannens största farhåga Kryptonit!

Lakritstryffel   
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
ca 2 msk lakritspulver
att rulla tryfflarna i:
kakao
lakritspulver
flingsalt
Hacka chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den varm över chokladhacket, rör om tills det smält helt.
Rör ner smöret.
Tillsätt lakritspulvret i omgångar, bäst går det om du häller det genom en finmaskig sil så inte lakritspulvret klumpar sig, och rör till en jämn smet.
Smaka av så du är nöjd med lakritssmaken.
Täck över skålen och ställ in i kylen minst en timme så det stelnar.
Dela smeten i mindre bitar, antingen rullar du dom till lagom stora bollar eller så delar du sönder chokladsmeten med en kniv så den bryts i bitar som på bilden ovan.
Täck tryfflarna med valfri garnityr eller låt dom vara som dom är.
Förvaras i kylen.


Det där med lakritspulver är smakäventyr har vi märkt. Sältan och styrkan i lakritspulvret skiljer sig åt ganska så mycket beroende på vilken sort, eller märke, man använder. Så det gäller att smaka, smaka och åter igen smaka så man får den smaken man vill ha!

Så är det lördag, vi ska ta en sväng ner på stan med syster/svägerska och svåger. Senare i kväll bär det iväg hem till våra kära vänner Björkenäs för en middagssittning, något som vi längtat efter och sett fram mot ett bra tag nu!

Vi önskar er alla en fortsatt läcker lördag och helg, ta hand om varandra och försök att inte stressa för mycket nu i julrushen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Vilken bra tajming med det här inlägget. Jag sitter och klurar på vad jag ska göra för julgodis i år och den här verkar ju perfekt. Älskar lakrits! Gillar oregelbundna bitar så det ska jag anamma. Ha en fortsatt fin helg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att vi kunde få till det så:) Vi hoppas att det går hem i ditt kök också Anna, lycka till med godisfixet!
      Kramar till dej

      Radera
  2. Vi stressar absolut ingenting. Jag har lagat mjölkchokladfudge i dag. Hjälp så gott det är med godis. Er tryffel ser fantastisk ut. Mums på den. Ha en fin kväll. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter hur bra som helst! Ja både ingen stress och mjölkchokladfudge, alltså:)
      Mumsmums, kramar på er.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!