torsdag 3 december 2015

Pepparkaksbiscotti



Då är det dags att pocka fram bidrag nummer två från Mårtenssons jullager och vi har hamnat på avdelningen för juliga kakor. På tallriken ligger det goda knapriga pepparkaksbiscotti med små bitar av choklad i - dubbelt upp av gotter alltså!
Biscotti är väl inte kakor som kvalar in som avancerad bakkonst direkt, men det är ju inget man behöver avslöja för någon. Har du en köksmaskin så går det alldeles utmärkt att låta den göra grovjobbet och röra samman degen, sen är det bara att rulla och låta ugnen göra resten. Ett bra tips nu i juletider är att packa in några av kakorna i en tjusig paket och ta med som gåbort-present, vem blir inte glad av hembakade kakor?

Pepparkaksbiscotti   ca 50 stycken
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 apelsin, rivet skal
3 ägg
75 g mörk choklad, grovt hackad
ca 8 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
3 tsk bakpulver
Rör smör och socker så det blir ljust och poröst.
Tillsätt apelsinskal och ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
Rör ihop chokladhack, mjöl, kryddor och bakpulver, häll ner det i smeten och blanda samman till en smidig deg.
Dela upp degen i 4 lika stora delar och rulla dom till längder som passar till bakplåtens längd, rulla dom gärna direkt på bakplåtspapper så du enkelt kan lyfta över dom till plåten sedan.
Lägg dom två och två på bakplåtar, platta till en smula och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.
Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
Skär längderna i sneda bitar, lägg dom utspridda på plåten och fortsätt grädda dom ca 1 timme tills de är torra och knapriga.

I vår iver att locka fram någon form av julkänslor så bakade vi dessa och en annan sorts kakor med smak av julen i lördags. Om det hjälpte? Nope, inte ett endaste dugg men det är verkligen inte kakornas fel - nej vi skyller allt på vädret!

För när både gullvivor, vitsippor och maskrosor står i blom, termometern visar 10 grader och månaden heter december så känns det lite märkligt faktiskt. Regnet kan vi ta och blåsten med, men en tvåsiffrig temperatur och blomsterprakt som mer hör hemma på våren gillar vi inte alls. Vem som har beslutat om vårvärme på vintern och höstkyla på sommaren i år har vi ingen aning om, men personen i fråga tillhör inte våra favoritpersoner, så mycket vet vi:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Gott med knapriga kex och pepparkakssmak är ju bara så gott :) Önskar er en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, perfekt att knapra på till kaffet ;)
      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  2. Jätte goda Tack
    Moyee

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra, Moyee och så kul att du bakade dom! Tack, och varsågod.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!