lördag 19 december 2015

Västerbottensostsoppa med topping och smördegsrullar


De senaste veckorna har vi varit näst intill sprickfärdiga av glädje, stolthet och spänning över att ha blivit tillfrågade att, i ett samarbete med med Västerbottensost, vara matinspiratörer i kampanjen #magipå20!
Anki, som öppnade mejlet med förfrågan i (ibland är det inte helt fel att vara försten hemma), galopperade runt i lägenheten av glädje och visste inte vart hon skulle ta vägen. Eller ja galopperade är väl kanske att ta i, vankade stämmer väl mer överens med verkligheten...
När vi sen såg vilket fint gäng av matkreatörer vi skulle få äran att sälla oss till blev vi ännu mer till oss i trasorna, någon av dom har vi ju hemma i vår kokbokshylla! Lilla vi, vem kunde väl ens våga ana detta för 6 år sedan, så klart vi ville och tackade ja!


Ett recept skulle skapas och vi landade till slut i en ostsoppa, våra tankar gick åt nyårsafton och en förrätt som kunde passa bra då, samtidigt som den skulle funka som en vardagsrätt. Håkan experimenterade med sin soppidé under tiden som Anki laborerade med en idé om ett tilltugg, som kunde funka att servera till vid festligare tillfällen.
Det färdiga resultatet tänkte vi bjuda på här i vårt kök idag, men ni kan även se den på Västerbottensost-sidan tillsammans med en presentation av den och av oss, om ni är nyfikna.

Tycker ni nu inte om musslor så byter ni ut dom mot några andra skaldjur som ni gillar, varför inte kräftstjärtar. Gillar du inte skaldjur alls, eller kanske är allergisk så går det bra att hoppa över dom helt - då har du dessutom en vegetarisk soppa. Rotfrukterna kan du byta ut efter humör, smak och tillgång, ja det är helt enkelt en soppa som du kan variera. Den passar lika bra för vardag som för fest och går att förberedas i god tid innan den ska serveras.

Västerbottensostsoppa med pilgrimsmusslor och Västerbottensostrullar   4 port
Soppa
50 g vardera av rotselleri, persiljerot, jordärtskockor och morot
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
½ vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
200 g riven Västerbottensost

Topping
8 pilgrimsmusslor
2 msk citronolja
1 msn fint hackad dill
fint rivet skal från 1 citron
salt och peppar
avokado i tunna strimlor
färsk timjan

Tillaga soppan och toppingen:
Börja med att röra samman en marinad av dill, citronolja, citronskal, salt och peppar.
Vänd musslorna i marinaden och låt dom ligga i under tiden du lagar soppan.
Finhacka rotfrukter, schalottenlök och vitlök och fräs i smör tillsammans med tomatpuré och kryddor i ca 3 minuter.
Tillsätt buljong och vin och låt det koka upp.
Låt soppan småputtra 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt den fortsätta puttra 5 minuter.
Mixa soppan med en mixerstav eller i en mixer, ju längre tid du mixar ju slätare soppa får du.
Häll tillbaka soppan i grytan och lägg på locket, så här långt kan du förbereda soppan till servering.

Vid servering
Koka upp soppan och rör ner osten så den smälter.
Halstra musslorna på hög värme, 1 minut på varje sida och lägg dom i sopptallriken med några avokadoskivor och timjankvistar.
Häll i soppan och servera, detta kan du göra vid bordet om du vill.


Smördegsrullar med fikonmarmelad och Västerbottensost
1 paket kavlad smördeg á 225 g
100 g fint riven Västerbottensost
1 dl fikonmarmelad
1 kvist färsk rosmarin
1 uppvispat ägg
Rulla ut smördegsplattan och kavla ut den lite tunnare än vad den är.
Bred på marmeladen så den täcker hela plattan, strö över fint hackad rosmarin och täck med osten.
Rulla ihop från ena långsidan till en rulle och skär den i skivor.
Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dom med ägget.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Servera rullarna ljumna till soppan. 

Huvudpersonen i egen hög person, vår stora ostfavorit som vi aldrig är utan i köket.

Så önskar vi er alla en fortsatt fin lördag och en läcker lördagskväll. Ta det lugnt i julestressen, glöm inte att koppla av emellanåt, andas och njuta en smula.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Hurra för er! Och oj, vad gott det här låter! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Charlotta, så härligt att den gillas och att det hurras för oss:)
      Stor kram till dej.

      Radera
  2. Låter så gott så man nästan får dåndimpen!! Grattis till er! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det tycker vi låter så bra så det nästan inte är sant! Ett riktigt stort tack, kramar!

      Radera
  3. Grattis till er båda. Soppa som är så gott.
    Mary

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Mary, så roligt att du kikar in hos oss och lämnar ett avtryck! Visst är soppa gott, det borde man ha oftare.

      Radera
  4. Va kul för er! Och förståeligt att ni fick en chans till medverkan. Ni är ju himla bra på det ni gör. :-)

    Spännande recept också, både soppa och tilltugg verkar gott och festligt. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, vilken fin komplimang och så glada vi blir!
      Stor kram till dej!

      Radera
  5. Hej på er! Ett stort GRATTIS till er båda. Inte så konstigt med förfrågan tycker jag, med era goda recept och trevliga blogg:) God jul önskar Åsa från Helsingborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej Åsa i Helsingborg.
      Tack så väldigt mycket för komplimangen, vi växer ju snart genom taket här! Så roligt att höra att du uppskattar våra recept och vår blogg, det betyder otroligt mycket för oss och vi är så tacksamma för att du lämnar ett avtryck i vårt kök!

      En riktigt GOD JUL till dej från oss.

      Radera
  6. Åh vad roligt soppan måste jag testa😊

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!