måndag 28 december 2015

Vit chokladpannacotta med champagnegelé


Temat nyårsmeny fortsätter här i Mårtenssonska köket, igår tipsade vi ju om en fylld fläskfilé som vi tyckte kunde passa bra som varmrätt. Så idag får vi kanske fresta med en god och inte så krånglig dessert till nyårsaftonsfirandet? Det behöver ju inte nödvändigtvis vara nyårsafton för att den ska stå på matbordet, det går alldeles utmärkt att servera vid andra tillfällen också, det vet vi av egen erfarenhet.


En chokladpannacotta som täckts med ett lager rödaste röd champagnegelé är det vi bjuder på. Naturligtvis behöver du inte använda finaste finbubblet i gelén, det går hur bra som helst med både mousserande vin eller cider också. Själva använde vi en äppelcidern Naked Apple från Kopparbergs som inte är så väldigt sötsliskig, men inte heller knastertorr.
Gelén blir frisk och syrlig och det passar den lite sötare pannacottan riktigt bra, den behöver en piggelin vän för att komma till sin rätt helt och hållet - ja något som bryter av i smaken helt enkelt.

Vit chokladpannacotta  4 port
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
½ vaniljstång
100 g vit choklad
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädden med vaniljstången och fröna, ta grytan från värmen och ta upp vaniljstången
Lägg ner gelatinbladet i grädden och rör så det smälter, ta därefter i chokladen och rör så den smälter.
Häll chokladgrädden i portionsglas och ställ i kylen minst 4 timmar.

Champagnegelé med hallonsmak (räcker till 4 vida portionsglas eller 6 smala)
1½ gelantinblad
1½ dl champagne/mousserande vin eller en torr cider
½ dl koncentrerad hallonsaft
en skvätt färskpressad limejuice
1/4 dl strösocker
1/4 dl vatten
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp champagne, saft, socker och vatten.
Lägg i gelatinbladen och rör till de smälter.
Låt blandningen svalna till ca 30 grader, det går snabbt i ett vattenbad, och häll sedan den försiktigt över pannacottan.
Ställ in i kylen för att stelna minst 3 timmar.

Om ni nu inte är några större fantaster av pannacotta så har vi plockat fram några andra efterrätter från skafferiet som också kan passa extra fint till nyårsafton:







Och har vi inte lyckats tillfredsställa ert sötsug tillräckligt så hittar ni flera gotter här under fliken efterrätter :)

Så har vi påbörjat en ny vecka minsann, den sista för 2015, det är ju knappast vi vet vilken dag det är längre efter alla lediga dagar. Hör ni till skaran som fortsätter slappa några dagar till eller är ni tillbaka på jobben igen? Själv fortsätter vi båda att slå med den lätta hammaren och gör så hela veckan, inte ont någonstans gör det kan vi berätta:)

Ha en fin måndag allihop!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Åh så mycket goda efterrätter. Kanske ska skippa för- och varmrätten på nyår och satsa enbart på en dessertmeny? :-) Tar med mig den tanken när jag fyller år så småningom. Hursomhaver, jag tänker göra Gino till efterrätt på nyår, både gott och festligt. Ha en trevlig nyårsafton och Gott Nytt År på er. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det där med dessertmeny låter ju inte alls dumt... vilket bra idé! Gino som är så gott.
      Ett riktigt GOTT NYTT ÅR till dej också Anna, tack för alla fina kommentarer du lämnar hos oss - dom gör oss så glada <3
      Kram på dej

      Radera
  2. Modifierade receptet lite och bytte ut hallonsaften mot lemon curd. Blev mycket gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh mums, det låter ju som en smarrig modifiering!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!