fredag 8 januari 2016

Fiskgratäng med krämig dill och citronsås

I går stod det fisk på menyn här hemma i köket och frun, som sjunger på slutampen av sin julledighet, stod för middagslagningen. Det blev en skramling av vad som fanns i kyl och frys och det hela utmynnade i en väldigt god fiskgratäng med en gul- och grönprickig krämig sås. Krämigheten hade säkert mycket att göra med den där överblivna Philadelphiaosten som behövde komma till användning, prickarna hade garanterat med den ansenliga mängden dill och citronskal som vi är generösa med (fullständigt galna i). Dill är något som man, enligt herr M, aldrig kan överdosera...


När fiskgratängen förevigats fick den äran att läggas upp på instagram, den var helt klart instavänlig, och en av våra följare bad om receptet. Snälla och tillmötesgående som vi är så lovade vi att dela med oss av receptet fortast möjligt och nu är det alltså dags att leverera. Gratängmoset gör vi alltid efter Ankis mors recept, varför ändra på ett vinnande koncept, och det kan man ställa in en stund på egen hand i ugnen för lite extra färg.
Fisken i formen kan man variera hur man vill, ja med vissa undantag så klart - ål och guldfisk är kanske inte att rekommendera!

Fiskgratäng 2 port + matlåda
Gratäng
500 g fiskfilé, vi hade sej
Till servering:
Skalade räkor
Gröna ärtor
Citronklyftor

Krämig fisksås
2 dl crème fraiche
1½ dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
1½ msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
½-1 dl philadelphiaost
ca ½ citron, pressad saft och lite rivet skal
salt och peppar (citronpeppar om du har det)
maizenaredning för ljusa såser
hackad dill efter behag
Vispa samman crème fraiche, vin, fiskfond och philadelphiaost i en gryta och låt det koka upp.
Tillsätt pressad citron, lite citronskal och kryddor efter eget tycke och smak.
Red av såsen och tillsätt till sist den hackade dillen.

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar (citronpeppar om du har det)
pressad citron
Skala och koka potatisarna (under tiden som de kokar så gör du såsen)
Mosa sönder potatisarna, använd gärna en elvisp för enkelhetens skull, och grädde, smör och till sist äggulan (ta inte i den först för då finns det en risk att den koagulerar!)
Smaka av med kryddor och citron.
Klicka ut moset runt kanterna i en smord gratängform. (Vill du ha riktigt mycket färg på moset så kan du ställa in det först ca 10 minuter i ugnen, innan du har lagt i fisken)
Lägg fisken i mitten av formen och häll över såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter, ha gärna koll på fiskens innertemperatur som ska upp i ca 55 grader när fisken är färdig.
Servera med räkorna och ärtorna vid sidan så var och en kan ta så mycket/lite man vill ha.


Bubblorna i glaset beställde vi på Systembolaget, Urban Deli, nummer 77099, 99 kronor kostade dom och det tyckte vi absolut att de var värda. Passade väldigt bra både att sippa på som en matlagare och att skölja ner gratängen med.

Nu ska vi ge oss ut på stan en sväng och fixa några ärenden, trevliga och förhoppningsvis välsmakande sådana. Det har kommit ett postpaket hela vägen från Partille med nya råkaffebönor från Rawcoffe som ska hämtas, en beställning nya bubblor ska plockas upp och har vi tur så har blomsteraffären fått hem nya tulpaner av färgen vita. Fast tulpanerna ska vi inte tugga på, dom ska få lysa upp köket nu när snön förvandlas till grå sörja och inte står för någon vidare upplysning längre:)


En riktigt fin fredag önskar vi er alla och en härlig helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Så gott med fiskgratäng, ett bra sätt att få bort lite ur kyl och frys. Själv är min plan att jag ska göra en soppa med det tänket idag. Hoppas ni hittade de tulpaner ni ville ha igår, älskar den här tiden på året när tulpanerna står där i affären och är så där krispiga och härliga. Ha en fortsatt fin helg. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte fel när gammal skåpmat kommer till nytta:) Tulpanjakten blev lyckad, tack, vi kom hem med ett gäng vita och rosaröda toner för ett kanonpris - fynd och fynd!
      tack Anna, vi hoppas du har detsamma
      kramar på dej

      Radera
  2. Här är det också frysrens som gäller. Bubbel är alltid bra - både till mat och i sig självt...

    Snö här och kallt. Det blir lite hemmamys för oss i dag. Ankbröst ligger och tinar i kylen. Kramar till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, sen kan man ju bubbla när man rensar frysen också;) Låter härligt med hemmamys och ankbröst, här blev/blir det sängjakt och skaldjurskväll.
      En varm kram till er också!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!