måndag 18 januari 2016

Kikärtssoppa med kokosgrädde


Kikärtor kan man göra många fina godsaker med, förra veckan tipsade vi om goda falafel med brysselkålssallad och idag fortsätter vi på inslaget kikärtsspår och bjuder på kikärtssoppa. Perfekt med värmande soppa dessa kalla vinterdagar och med den härliga gula färgen som gurkmejan ger så är det ju nästan som solsken i sopptallriken också! Och vem vill inte pigga upp en måndag i januari med lite solsken:)

Här får ni känna er fram lite grann vad gäller kryddningen, både vad gäller Samlab Oelek och Garam Masala. Vi vet av egen erfarenhet att hettan i Garam masala kan skifta lite mellan olika sorter, vår ena påse är köpt i Indien och den är het som en agaspis så vi tar det försiktigt när vi använder den. Det bästa är att ta i lite i underkant med hettan för det är alltid lättare att tillsätta mer för den som önskar det, än att ta bort för den som vill det. Prova er också fram med citronsaften, vissa vill ha mer syra medan andra föredrar mindre, även citroner skiljer sig ju ofta i smaken.

Kikärtssoppa 2 port + matlåda
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 palsternacka, finhackad
2 tetrapack kikärtor
1 tsk paprikapulver
½-1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
sambal oelek efter eget tycke
1 l grönsaksbuljong
1 skvätt vitt vin (går bra med matlagningsvin)
250 ml kokosgrädde
½- 1 citron, pressad saft
Häll av kikärtorna skölj väl.
Fräs lök, vitlök palsternacka så den mjuknar utan den tar färg.
Tilssätt kikärtorna och kryddor och fräs några minuter.
Ta upp ca: 1 dl och spara till garnering.
Tilsätt buljong, grädde och vin låt koka upp och puttra 10 min.
Häll ner soppan i en matberedare och mixa så soppan blir slät.
Häll tillbaks i grytan ge ett uppkok och smaka av med citron och eventuellt  mer kryddor.
Servera med dom hela kokta kikärtorna.

Hur har ni det med kylan, har ni fått det så där snorkallt som vädersiarna spådde för vissa delar av vårt avlånga land? Här nere ändrades det en smula från att ha lovats minus 18 till att hamna runt minus fem, tack och lov! Båda trampar vi våra cyklar till och från jobben fortfarande, dock i ett väldigt saktare och försiktigare tempo än vanligt, så några fler minusgrader är inte önskvärt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. En soppa helt i min smak. I Amsterdam har vi två dagar haft 4 minusgrader, så inte alltför kallt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att ni inte haft det kallare, 4 minus är väl ganska lagom. Här svänger det, rätt som det snöar så fryser det till galna minusgrader.
      Kram på dej

      Radera
  2. vi har gått bananas på kikärtor härhemma den senaste tiden, det är kikärtsgrytor och kikärtsbiffar och kikärtor precis som de är och.. ja. heja kikärtan helt enkelt!

    här är det 0-gradigt men "snökaos", inga spårvagnar som går och alla vägar är helt oplogade så vi har pulsat oss till jobb och förskolor i 2 dm blötsnö. men jag älskar ju snö, så jag är nöjd ändå :)

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den hejarkören stämmer vi gärna in i!
      Men hugaligen, varför plogar dom inte vägarna? Här är det snöfritt på vägar och cykelbanor, tack och lov:)

      Kramar till dej!

      Radera
  3. Vad gott det låter! Är just ute efter veggorecept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det gillas, Marja! Vi hoppas att det faller i smaken om du laga till det.

      Radera
  4. Här är -19 i dag så jag satte på Crock-pottan imorse. Grytor och soppor är bästa maten när det är iskallt ute. Min käre sambo kan gärna äta sallad och sånt även när det är svinkallt ute men jag bara måste ha varm mat. Gärna het också. Garam Masala har jag börjat blanda själv men även då blir resultatet olika beroende på grundkryddornas styrka och smak. Vacker bild - jag blir hungrig.

    Förresten tänker vi oss neråt Ystad till våren, men innan vi bokar det kan vi meddela att vi är där nån gång runt nionde - tionde juli. Res inte bort då om ni inte måste. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hugaligen, så långt ner har vi - tack och lov - inte sjunkit:) Hett och varmt vill vi också ha, men vi tycker om J ändå:)
      Det tycker vi låter som en alla tiders tanke, kommer ni alltså både i vår och i sommar? Vi är i alla fall hemma de datumen i juli!
      Kram på er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!