måndag 14 mars 2016

Broccolisoppa


I dag blir det kvickt, enkelt, krämigt, gott, grönt och köttfritt här i köket. En soppa står på tur och den kräver lika lite arbetsinsats som den gör ingredienser, du kan till och med byta ut huvudingrediensen broccoli, om du så önskar. Inte alla är förtjusta i de små gröna trädliknande grönsakerna, det vet vi, men då kan du slänga i blomkål istället och vips har du en lika god blomkålssoppa i din gryta!

Broccolisoppa  2 port + matlåda
2 stånd broccoli
1 liter vatten
1 dl vitt matlagningsvin
1 grönsaksbuljontärning
½ dl creme fraiche
2 dl grädde
salt och peppar
Dela broccolin i mindre buketter, skär stammarna i mindre bitar och skölj.
Häll vatten och vin i en gryta, lägg broccolibitarna och buljongtärningen och koka upp.
Låt småkoka under lock till broccolin är mjuk, ju mindre bitar desto kortare koktid.
När broccolin är färdigkokt mixar du den, antingen med en mixerstav direkt ner i grytan eller i en mixer och sen häller tillbaka det i grytan.
Tillsätt grädde och crème fraiche i soppan och ge det ett uppkok.
Smaka av soppan med salt, peppar och servera.

Soppan kan man sedan toppa med godsaker om man så vill, dels för lite smakbrytning men också för att få en smula textur som det så tjusigt heter (tänk vad man kan lära sej av att titta på matlagning på tv!). Är det inte vegetariskt som är huvudsaken så är det dundergott att strö lite knaperstekt bacon på, vitlöksstekta brödtärningar är ett annat smarrigt förslag eller varför inte spara lite broccoli som knapersteks och strös över. Säkert kan du komma på flera godsaker som passar i din soppa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Soppa är gott och det är också broccoli :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, man slår ju två flugor i en smäll här:)
      Kramar!

      Radera
  2. Ett bra recept på broccolisoppa - vilken skatt! Jag och min syrra åt en sån soppa på ett ställe i Roslagen förra sommaren. Den var så god att vi gick tillbaka två gånger var bara för soppans skull. Har försökt få till något liknande, men inte riktigt lyckats. Inser att jag vill försöka igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men tack! Visst är det härligt med sådana matminnen, något av det bästa som finns skulle vi säga. Det är bara att dra fram broccolin och börja skapa och försöka återskapa soppan från Roslagen - lycka till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!