tisdag 8 mars 2016

Köttbullar i gul currysås

Alltså, hur många måltider med gul färg kan två matglada personer få i sej på kort tid egentligen? Musslor, kycklinggryta, kikärtssoppa, lax och smoothie är bara några av alla de solgula varianterna som vi satt i oss den senaste tiden, och som om dom inte räckte så dyker här upp ytterligare en idag! 
Här är det gul thaicurrypasta som sätter färg på såsen där små (eller stora om ni föredrar det) köttbullar ligger och guppar omkring. Köttbullarna är lite annorlunda i sin smaksättning, bland annat så rördes lime, sambal och koriander ner - det senare under vissa protester och knorrande från Herr M som inte alls är någon större fans av koriander. 

Är det nu så att du absolut inte kan stå ut med smaken av koriander så går det utmärkt att hoppa över den, men vi kan rapportera att Håkan överlevde den lilla mängden och inte heller tog någon större skada av den:)

Visste ni förresten att forskare har kommit fram till att det där med att gilla eller inte gilla koriander hör ihop med luktsinnet och dessutom är genetiskt. Enkelt förklarat så är det de som har lätt för att känna doften av tvål som inte tycker om koriander, vill man ha den krångliga förklaringen så är det bara att googla på koriander. 

Thaiköttbullar i gul currysås 4 port + matlåda
500 g färs
½ lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta, riven
sambal oelek efter tycke och smak
1 msk färskriven ingefära
1 tsk torkad malen koriander
1 ägg
5 msk skorpmjöl
1 msk gul thaicurrypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
150 g haricots verts
1 lime, pressad saft
Blanda samman färsen med limeskal, vitlök, sambal oelek, ingefära, koriander, ägg och skorpmjöl.
Rulla bullar av färsen, stek dom i smör ca 5 min och lägg över på ett fat.
Fräs currypastan i smör i 1 min, tillsätt kokosmjölken och 2 dl vatten (skölj ur kokosmjölksburken med vatten) och blanda samman.
Låt såsen koka upp under omrörning, lägg i köttbullarna tillsammans med haricots verts och låt allt småkoka i 5 min.
Salta, peppra och smaka av såsen med limejuice och eventuellt mer sambal oelek.
Tycker du att såsen är för tunn så går det bra att reda av den med maizena.
Servera köttbullarna med valfritt tillbehör, rostade kokosflingor/skivor, salta jordnötter, grönsaksris, lime, och sambal för de som vill ha mer hetta, är våra förslag.


Att rosta kokos kan vara en riktig balansgång, det kan gå i rallyfart från orostat till extremrostat. Vi brukar göra som så här; hetta upp en torr stekpanna och lägg i kokosen när den är som varmast. Skaka stekpannan och stäng av värmen på plattan, fortsätt sedan skaka stekpannan hela t iden tills du är nöjd med färgen. Kokosen avger lite olja under tiden du rostar den, det ser nästan ut som att den svettas lite under motionspasset där i stekpannan, och det hjälper till en del med den vackra färgen.

I går visste jublet inga gränser i det Mårtenssonska hemmet, det kan faktiskt ha varit så att flera av grannarna i trappuppgången undrade vad som egentligen stod på här inne...  Men så kan det bli när det där telefonsamtalet vi väntat på, men knappast vågat hoppats på ändå, plötsligt kommer.
I andra änden av luren sa nämligen en röst att det fanns två bussplatser och biljetter för att se och lyssna på The Boss på Ullevi i sommar, om vi fortfarande var intresserade?! Vilken dum fråga, vi som hållit tummarna så hårt så dom nästan är blåa sedan vi satte upp oss på reservlistan. Klart vi fortfarande vill med!
Så nu är det bokat och klart, och vi kan äntligen få tummarna loss:) "Ohohoh, we're on fire..."

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Curry, bananer och jordnötter är en grymt god kombo!

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott! Helt i min smak!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Jenny, så roligt att höra!
      Kramar till dej

      Radera
  3. Ser gott ut och roligt att ni fick biljetterna. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var en finfin överraskning.
      Kramar

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Skummar igenom ingredienslistan...färsk ingefära... kokosmjölk... receptet är taget! ;)
    Så roligt att ni fick tag i biljetter, vi tänkte tanken men sen iddes vi inte ens försöka eftersom vi visste att de skulle gå åt som smör i solen.
    Ha en fortsatt fin vecka goingar, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det är ert att ta - hoppas att det går hem i livsnjutarnas kök!
      Nej, vi satt inte heller och klickade hem biljetter, det fanns inte ett endaste övernattningsboende att uppbringa i stan. Här blir det bussresa istället, ett bolag som vi rest med tidigare som lyckats fixa biljetter denna gången också.

      Tack, hoppas ni haft en fin vecka och helg.
      kramar

      Radera
  6. Hurra, vad kul att ni ska på Bruce! Jag kommer stå med ett glas vin i fönstret och lyssna - fördelen med att ha Ullevi på andra sidan Heden. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, här har det hurrats hej vilt hela veckan! Då ska vi vinka till er:)
      Kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!