fredag 11 mars 2016

Pasta med ostsås och ruccola


I går återupptog vi en gammal på- och avtradition här i vårt kök, när vi satte oss till bords med en tallrik pasta. Förr körde vi med fredagspasta som sedan avlöstes av torsdagspastan som sedan rann ut i sanden för att återuppstå förra månaden i form av torsdagspasta - hoppas ni hängde med i pastasvängarna där:) Hur som haver så landade gårdagens pastamiddag på Instagram (inte ofta att det sker i den ordningen inte), receptet efterlystes och hamnar således här i köket idag. Tvärtom ordning, vi vet, men vi lovar att det inte ska bli en ovana...


Pastan vi lagade till är en ny sort som vi fått hem att testa från Urtekram, det är en ekologisk fullkornspasta tillverkad i norra Italien av en familj som tillverkat pasta sedan 1908 - respekt! Fabriken ligger i Valle di Fiemme, en plats som fru Mårtensson genast förknippade med skidåkning - inte för att hon någonsin stått på ett par skidor utan för att hon växt upp med en far som tittat på en hel del skidåkning på tv... Men nu hamnade vi i ett litet sidospår, någon sportblogg driver vi ju icke.

Pastan lät vi simma runt i en ostsås med dubbel ostupplaga, både mascarpone och västerbottensost, ruccola och valnötter. Galet lättlagat var det och ljuvligt gott blev det, ska ni bjuda så behöver ni ju inte avslöja enkelheten, låt gästerna tro vad dom vill:)

Pasta med ostsås och ruccola  2 port
300 g pasta, gärna penne eller fusilli för att få med så mycket sås som möjligt.
1 liten röd lök, fint hackad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
2 dl vitt vin
100 g riven lagrad ost, vi hade Västerbottensost
100 g mascarpone eller Philadelphiaost
80 g ruccola, sköljd och avrunnen
1 dl grovt hackade valnötter
svartpeppar
Fräs lök och vitlök i en djup stekpanna så dom mjuknar med utan att de får färg.
Häll i vinet och låt det småputtra ca 5 minuter.
Rör ner mascarpone tills det smälter och tillsätt därefter den rivna osten och låt den smälta ner utan att röra för mycket i såsen.
Smaka av med peppar, eventuellt salt beroende på hur mycket sälta det är i den rivna osten.
Blanda samman den kokta pastan med ruccola, lägg upp i tallrik, häll på sås och strö på valnötter.

Så är det dags att fira fredag igen gott folk och ikväll gör vi just det tillsammans med kära vänner. Maibritt (ni minns kanske gårdsbutiken Agnehill vi gärna besöker) och Mattias kommer hit för att äta middag och med sig har dom efterrätt, inte dumt alls med sådana matgäster om ni frågar oss. Speciellt inte när det är morotskaka och citronmarängpaj från Olof-Victors som är beställd!

Lördagskvällen planerar vi att sitta klistrade framför tvn med telefonerna i händerna, ivrigt hejande och röstande på Ystads egen favoritpåg - HEJA FRANS!!! (Partiska? Vem? Vi? Inte det minsta, vi tycker faktiskt att det är den bästa låten!)

Ha en underbar helg allihopa, njut av god mat och dryck, så hoppas vi att solen gästar oss alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Åh vilken lättlagad och god pastarätt! Hurra för det! Och ert hejande verkade hjälpa Frans hela vägen fram :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!