onsdag 18 maj 2016

Kyckling med citronsås och sparris


Förra veckan fick vi ett överraskande besök av vår kära vän, numera även sparrisodlare, Maibritt som plötsligt stod utanför vår port lastad med flera påsar godsaker till oss. Vi är ju som bekant inte fyrhjulsägare och någon långtur på tvåhjularna tillåter absolut inte för Ankis rygg för tillfället, därför har vi inte besökt Maibritts fina gårdsbutik Agnehill sedan den öppnade för säsongen. Detta har ju såklart vår danska vän full koll på och därför passade hon helt enkelt på att svänga förbi oss med gottepåseleverans när hon ändå hade ärenden i stan, ja men ni hör ju själva vilken fin kompis hon är!


I en av påsarna låg det härligt grön sparris som hon och maken alltså odlar på sin gård och en del av den (sparrisen alltså, inte gården!) använde vi i en smarrig kycklingrätt. I minnet hade vi ett gammalt recept på en pastasås med kyckling, citron och sparris och efter lite omarbetning skapades denna måltid, som hamnade på vårt matbord och i våra maggar:

Kyckling med citronsås och grön sparris   4 port
500 g kycklingfilé
salt och vitpeppar
2 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 citron, rivet skal från halva och saft efter behag
1 msk dragon
3 dl grädde
salt och vitpeppar
maizenaredning
250 g grön färsk sparris
Halvera kycklingfiléerna, krydda och bryn så de får jämn färg runt om.
Tillsätt vatten, kycklingfond, citronskal och dragon, låt koka upp och sedan småputtra under lock ca 10 minuter till kycklingen är genomkokt (innertemperatur 72 grader).
Ta upp köttet och håll det varmt under folie under tiden som du gör såsen.
Häll grädden i kokvattnet, låt koka upp och småputtra någon minut.
Smaka av såsen med citronsaft efter behag, salt och peppar, red av till önskad konsistens.
Lägg tillbaka kycklingköttet i såsen, låt det bli genomvarmt och servera med den nykokta sparrisen och citron.

Under tiden kycklingen kokar så kokar du sparrisen som ska serveras till:
Skölj av sparrisarna, bryt av den nedersta delen om det inte redan är gjort och halvera dom gärna om du har svårt att få plats med dom i grytan.
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta, lägg ner sparrisen och låt den sjuda under lock ca 5 minuter, känn med provsticka under tiden de kokar, de ska inte bli alldeles genomkokta utan får gärna behålla lite spänst och vara "al dente".
Häll av kokvattnet och skölj i kallt vatten.


Undrar du kanske vad som hände med resten av sparrisen? Den hamnade på några förrättstallrikar lite senare, har du koll på oss på Instagram och/eller Facebook så vet du redan hur det såg ut, om inte så får du snart se det även här!
Cliffhanger med sparrissmak, absolut:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Sparris är ju så gott :)
    Vilken härlig rätt ni fixat till :)
    Skåne semester blir det för oss i sommar ska bli mysigt. Vi kommer vara vid Mölleområdet och även på Ven har ni något tips i de trakterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med sparris, Milla. Tack för komplimangen, den gläder oss!
      Skånesemester låter bra, ingen sväng ner till våra kvarter i år? Mölle och Ven är vi inte några specialister på tyvärr:( Kanske någon annan läsare här i köket som har några fina tips?

      Radera
    2. Som det ser ut nu så håller vi nog oss på den sidan, men man mycket hänger på vädret oxå. Skulle vara kul att ses. KAnske ni kan komma åt det hållet, när vi är där tiden det handlar om är v28 och till mitten av 29. Annars tycker jag att ni ska boka ett besök till Närke i höst:)Kram Milla

      Radera
    3. Vem vet, det kanske kan svängas både hit och dit:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!