tisdag 14 juni 2016

Fiskgryta med sötpotatis



Man kan ju tro att vi expedierar mängder av söta potäter med tanke på att vi förra veckan tipsade er om lax med sötpotatis och idag bjuder på torsk med detsamma, men riktigt så är det inte. Däremot blir det ju oftast över en bra bit potatis när man tillagat det som behövs, dom väger ju en del dom där orangea härligheterna, och det är ju dumt att låta godsaker gå till spillo eller hur? Så därför använde vi resten av förra veckans inköp i en fiskgryta med bland annat torsk, lime och härliga kryddor, perfekt för en balkongmiddag en ljummen sommarkväll.

Häftigt det där med grönsaker och frukter på nära håll, 
en sötpotatis har ju faktiskt ett eget universum inne i sej!

Till fiskgrytan/soppan hade vi en klick matyoghurt, en extra klyfta lime på en tallrik och en rejäl dos extra hetta i forma av favoriten Sriracha på den andra tallriken. Ni kan förmodligen vid detta laget lista ut vilken tallrik som tillhörde vilken Mårtensson:) 

Karibisk fiskgryta  2 port
400 g torskfilé
5 dl vatten
2 msk salt
1 röd paprika, tärnad
300 g sötpotatis
1 schalottenlök, fint hackad
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk färskriven ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 krm anchochili
4 dl fiskbuljong
Till servering
matyoghurt
lime
Dela fisken i bitar, ca 3 cm.
Blanda en lag av vatten och salt, rör så saltet smälter.
Lägg ner fisken och låt den rimma i 15 minuter, ta upp och låt rinna av.
Skala och tärna sötpotatisen grovt.
Fräs vitlök och kryddor i smör någon minut i en djup gryta.
Häll i fiskbuljong och sötpotatis och låt koka ca 10 minuter.
Lägg ner fiskbitarna och paprikan och sjud 3-5 minuter.
Smaka av med pressad lime.


Till sist en "bakom kulisserna-bild", saknas skugga till fotograferingen så löses det på bästa sätt! Samarbete absolut.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!