onsdag 22 juni 2016

Jordgubbar i rom


Alltså jordgubbar, vi är precis lika fjöntiga i dom denna sommaren som tidigare somrar och har klämt i oss cirka hur många liter som helst redan. Och precis som tidigare somrar så kommer den där experimentlustan att testa olika smakkombinationer med gubbarna, som ett brev på posten! Innan har vi bland annat marinerat jordgubbarna i ingefära och vitt vin, provat myntamarinera bären och testat att äta dom med halloumi och nu har turen kommit till en ny marinad - denna gången med rom.

Jordgubbar passar ju väldigt bra tillsammans med rom (vi har ju sippat på några jordgubbsmojito...) och apelsinsaften som pressades ner i marinaden gav en liten kick i smaken. Har du färsk mynta hemma så är det ett väldigt gott tips att ha några blad på när du serverar din efterrätt, det gav en fräsch smakbrytning till marinaden. Bjud lättvispad grädde smaksatt med florsocker till och ringla gärna lite av saften över, mumsfilibbabbagott!


Eftersom jordgubbar råkar vara råvaran i utmaningen månadens gröna så tyckte vi att våra romdränkta gubbar kunde vara ett passande bidrag. Denna månaden är det Lovisa med bloggen Polichinelle som är värd och alltså är det där alla jordgubbsrecept kommer att samlas, vi har redan hunnit dregla över jordgubbspizzan som Lovisa själv bjuder på - ohlala!

Marinerade jordgubbar i rom med grädde
500 g jordgubbar
1 stor apelsin, endast saften
5 msk rom
2 msk florsocker
2½ dl vispgrädde
2-3 msk florsocker
eventuellt färsk mynta till dekoration.
Blanda samman apelsinsaft, rom och florsocker och häll blandningen över jordgubbarna.
Rör om försiktigt och ställ formen kallt i 2-3 timmar.
Vispa grädden lätt och rör i florsockret, blanda samman och smaka av.
Servera grädden till jordgubbarna och strö eventuellt över färska myntablad.


Bonusrecept: Förmodligen kommer du att få marinad över, det fick vi och vi öste ändå på rejält på våra gubbar i tallrikarna, och av den kan du blanda en väldigt god drink! Receptet lyder kort och gott:

Romdrink med jordgubbssmak
Blanda marinaden från jordgubbarna med sprite eller 7-up, lägg i isbitar och njut.
Vill du så kan du ju så klart stänka i lite rom till, smak efter behag:)

Är du på jakt efter en smaskig jordgubbstårta eller drink eller något annat gott där de röda gubbarna är inblandade så har vi en hel massa goda tips sedan tidigare här i köket. Ja jordgubbarna har faktiskt fått en helt egen kategori i vår receptsamling - allt för att underlätta för er kära läsare. Du hittar våra samlade jordgubbsrecept här, eller så klickar du dej vidare från kapitlet jordgubbar ute i högerkanten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Mmm, låter riktigt gott. Jag åt precis jordgubbar till mitt kaffe :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst är det gott, här äter vi dom på kors och tvärs:)
      Kram på dej!

      Radera
  2. Det är så roligt att ni experimenterar och testar så mycket samt delar med er. Inspirerande! Jag ska strax iväg ner till stadens torg och köpa på mig ett par liter hem och njuta. Trevlig midsommar och kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi tycker att det är så roligt att det uppskattas! Hoppas du fick njuta av smarriga söta gubbar och har en fin midsommarhelg,
      kramar

      Radera
  3. Hej!

    Er recept ser helt galet gott! :-P

    Så gillar du jordgubbar skulle smaka vår Jordgubbar tillsammans med vinäger som skapar en speciell smaksensation till efterrätten eller söt tapa som du kan förbluffa till din familj och vänner med! [ http://soleado.se/marinerade-jordgubbar-i-vinager/ ]

    Ha en solig dag!

    Pablo - Soleado.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja jordgubbar i vinäger har vi gjort flera gånger, det blir väldigt gott, balsamvinäger med florsocker gjorde vi för flera år sedan innan vi började blogga och det var faktiskt en av de jordgubbsexperimenten som gjorde att vi fortsatte prova nya smaker:)

      HA det gott!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!