lördag 18 juni 2016

Linssallad med dill och rädisor

Alltså, vem tusan är det som envisas med att dansa regn- och molndansen hela tiden utan uppehåll? Vet ni vem det är som är så oerhört dansant så skicka hit personen i fråga så ska vi ta ett snack och kidnappa danseskorna, för vill vi ha tillbaka solen och värmen! 
Vi som piffade till vår balkong i söndags med både nya stolar, bambuvindskydd och kulörta lampor i regnbågens alla härliga färger, vi har ju knappast fått tillfälle att njuta av make-overn en endaste minut. Inte utan regnkläder, vantar och yllefilt i alla fall... Nu håller vi bara tummarna för att tomatplantorna och myntan därute överlever, trots allt.



Som tur är så krävde dagens recepttips inte några egenodlade ingredienser för då hade vi aldrig fått njuta av denna ljuvligt goda och friska linssallad, en smakupplevelse vi inte skulle vilja vara utan. Halleda så gott det blev, vi som båda är smått galna i citron och dill (ni minns kanske Håkans favorituttryck "Man kan aldrig överdosera dill") åt sådana mängder att det till slut fanns en överhängande risk att linser skulle spruta ut både här och där - sånt kan ge allvarliga konsekvenser!


Linssalladen passar otroligt bra till grillat, vi har testat både till fisk, kött och kyckling faktiskt (vi sa ju att den är smarrig!) men den funkar även om du inte har grillränder på tillbehören. Vi hittade receptet hos en av våra härliga Göteborgsvänner och matbloggarkollega, Charlotta i Matrepubliken, och vi lyckades nästan följa det till punkt och pricka...

Linssallad med citron, dill och rädisor
2 dl gröna linser
4 msk rapsolja, gärna med smak av citron eller dill
2 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet skal och saft
1 msk honung
1 purjolök, fint hackad
½ dl kapris
rejält med färsk dill, fint hackad
10 rädisor, tunt skivade
salt och peppar
Till servering
fetaost
Skölj linserna och koka dom sedan på låg värme under lock ca 15 minuter tills de mjuknat (låt dom inte koka sönder).
Vispa samman olja, vinäger, honung, citronsaft och skal i en skål och smaka av med salt och peppar.
Häll av linserna och låt dom rinna av i en sil, blanda dom med dressingen när dom fortfarande är varma och låt det dra minst 30 minuter.
Blanda ner dill, lök och rädisor, smaka av och servera med fetaost vid sidan.

En bild från en del av vår minililla balkong från i söndags då piffningen ägde rum, då solen hade vett att visa sej. Bambuskydd satte vi bara upp på en sida, den som det oftast blåser från vilket resulterade i att vinden vände redan dagen efter och sedan har envisats med att blåsa därifrån... Visserligen ger det inte så mycket lä ändå, men mysfaktorn steg med cirka 10 grader:)
Håkan är dock lika envis, om inte snäppet mer, som vädergudarna och avnjöt sin fredagscigarill därute i går kväll, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder - eller hur?

En riktigt läcker lördag hoppas vi att ni får, oavsett väder och vind:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Det har också varit svalare och sämre väder i Amsterdam. Just nu skiner solen och det är 16 grader. Jag har också trotsat regnet i veckan och suttit på vår balkong, är det sommar så är det :) Linssalladen låter mycket god.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, det gäller bara att klä sig så kan man sitta ute och njuta ändå:)
      Kram på dej

      Radera
  2. Har också funderat på bambuskydd men inte kommit till skott med min balkong :)Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till skott med dej, vi är väldigt nöjda med vår och funderar på att sätta en på andra sidan också.
      Ha det fint du med

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!