torsdag 9 juni 2016

Ugnsbakad lax med sötpotatistäcke och persiljerisotto

Förra veckans torsdagsmiddag blir dagens bloggarmiddag och det betyder ugnsbakad fisk med ett lite annorlunda täcke, ett täcke vi hittat i en tidning. Vi håller ju som bäst på att försöka ta oss igenom alla recept vi samlat på oss, både sparamappen i datorn och i bokhyllan börjar bli sprickfärdiga - så många spännande recept och maträtter, så lite tid:) Detta dök upp när vi sållade ut bland tidningsurklippen och vi blev jättesugna på att prova det, dock efter att först ha gjort vissa justeringar i ingredienslistan...


Täcket som läggs över laxen gör du av råriven sötpotatis, crème fraiche, persilja och kryddor. Det blir inte bara färgglatt utan också kanoners gott, sött och syrligt på samma gång och med ett härligt tuggmotstånd. Vi använde bitar av filéer för det var vad vi hade i vår frys, naturligtvis går det bra att täcka en hel laxsida också. 
Ett tips är använda stektermometer (har du ingen så är vårt andra tips att införskaffa en, dom är inte dyra och du kommer att ha mycket nytta av den), tjockleken på lax är så varierande och det är därför svårt att ge en absolut tid den ska stå inne i ugnen, graderna däremot ska upp i 55-56 när laxen är färdig. 

Lax med sötpotatistäcke  2 port
300 g laxfilé
100 g sötpotatis
1 dl crème fraiche
½ msk fint riven ingefära
1 citron, rivet skal från halva och saft
1 dl hackad persilja
anchochilipulver
vitlökspulver
Lägg laxen på ett fat och pressa över citronsaft, vänd runt så det kommer på båda sidor fisken.
Ställ in fisken i kylen minst 30 minuter och låt den marinera i citronen.
Skala och riv sötpotatisen grovt, blanda med crème fraiche, ingefära, citronskal, persilja och några stänk av chilipulver (mängd efter tålighet), smaka av med salt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form och lägg fiskbitarna på pappret.
Täck laxen med sötpotatisröran och ställ sedan formen mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Använd gärna en stektermometer som ska upp i när fisken är klar.
Servera med valfritt tillbehör.


Vill man så räcker det gott och väl att äta en matig sallad till laxen, sötpotatisen mättar ju en del den också, men eftersom vi var så sugna på risotto så valde vi att ha det till. Risotto är vi båda smått fjolliga i, det är ingen hemlighet vid detta laget och det är perfekt att variera med olika smaker och ingredienser i. Eftersom vi hade bladpersilja till laxen så fortsatte vi med den i otton:

Risotto med persilja  2-3 port
1 schalottenlök, fint hackad
2 dl aboriris
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
6-7 dl grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
1-2 dl bladpersilja, hela blad (går även med dill)
1 dl parmesanost
Koka upp buljongen i en gryta för sej och värmhåll den.
Fräs löken i rikligt med olja, vi använde oss av rapsolja smaksatt med citron.
Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i vinet och låt det koka in under tiden som du rör, sänk värmen så det sjuder.
Därefter börjar du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar innan du rör ner ost och persilja och serverar.

Ikväll fortsätter våra djupdykningar i recepthavet, en ny tonfiskrätt ska testas och då ska vi bland annat pochera ägg - något som vi inte gjort på alldeles för länge... Överlever vi och maten så hörs vi imorgon igen:)

En fortsatt fin torsdag till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Åh den risotton låter helt ljuvlig persilja är en av mina absoluta favoriter till allt! Tack för inspo!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha för dina fina ord, så glada vi blir! Hoppas den gillas:)

      Kramar till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!