torsdag 7 juli 2016

Halloumiburgare


Halloumibiffar har vi sett att flera lagat till och vi kände att det var verkligen något som vi också ville testa på att laga till i vårt kök. Vi är väldans förtjusta i den salta, gnisliga osten båda två och efter att vi fallit som furor för halloumistroganoff har vi upptäckt att det går att laga till en hel massa goda rätter av osten, istället för att "bara" steka den som den är.
Receptet vi utgick från hittade vi på ICA, lite förändringar skedde både i kryddningen och mängderna och vi blev väldigt nöjda med våra biffar. Att blanda ströbrödet med potatismjölet är ett bra tips, potatismjölet klumpar sig lätt annars i smeten.

Vilka tillbehör du vill servera till dina biffar väljer du själv efter eget tycke och smak. Vi tyckte att ugnsrostade sötpotatisklyftor passade riktig bra till, sötman i potäterna är finfin till sältan i biffarna, precis som det gjorde med lakritsaioli. En kall sås med mango chutney är också smarrig att ha på burgarna, ta i av chutneyn efter eget behag:

Halloumiburgare   4 stycken biffar
1 morot, ca 100 g, grovt riven
1 paket halloumiost i hel bit, 250 g
1 vitlöksklyfta, fint riven
2 ägg
3 msk potatismjöl
3 msk ströbröd
3 msk hackad gräslök
ca 10 färska myntablad, strimlade
1 msk torkad basilika
svartpeppar
Riv osten grovt och blanda med den rivna moroten och vitlöken.
Blanda samman potatismjöl och ströbröd och rör sedan ner det i ostblandningen tillsammans med övriga ingredienser, blanda väl.
Låt smeten stå ca 10 minuter och svälla, forma sedan den till 4 biffar.
Stek biffarna på medelvärme i olja, ca 2 minuter per sida.
Servera med valfria tillbehör, sötpotatis och någon kall sås är gott till.

Mango chutneysås
2 dl matyoghurt
½ - 1 dl mango chutney, mängden beroende på vilken sort du använder
Rör samman och låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.


I går firades det födelsedag hos Mårtenssons, frun slog till och blev ett år äldre och det firades helt i vanlig ordning med middag vald av jubilaren. Middagsvalet landade på sushi och en flaska champagne, en oslagbar kombination som vi verkligen kan rekommendera. Naturligtvis funkar det även med mousserande vin, men är det fyllerårsdag så är det resonerade fru M.
Till efterrätt njöt vi av jordgubbar som dök upp vid vår dörr som en överraskning, Ankis fina jobbkompis Lisa plingade plötsligt dörren efter middagen och räckte över en skål hemmaodlade röda juveler! Jisses kosses, ni kan tro att det var dom godaste jordgubbarna vi mumsat i oss.


Tidigare på dagen dök det upp en annan överraskning för frun i köket, denna gången i form av ett blombud som räckte över en stor bukett blommor med hälsningar från herr M! Blommorna står nu och sprider en fantastisk doft i vårt rum, det är precis som om att sommaren flyttat in i vårt matrum och vi passar på att njuta så mycket vi kan. Tänk vad en blomsterkvast kan göra för humöret!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Grattis i efterskott Anki!

    Jag tycker alltid att det är jätteskönt att läsa, att ni verkligen njuter med mat och dryck och överraskningar, det kvittar om det är vardag eller helg... liksom lite "lev idag som om det är sista dagen i ditt liv". Det borde nog alla göra lite oftare för att pigga upp vardagen - och helgen med för den del ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vilken fin komplimang! Och ja, den stämmer verkligen, vi försöker ta varje tillfälle i akt att fira lite extra på olika vis, livet har lärt oss att man aldrig vet när det är över. Och piggas upp, det får man aldrig för mycket av:)

      Tackar, säger Anki!

      Radera
  2. Jag tycker väldigt mycket om halloumi och helst äter jag den som den är, stekt. Det här receptet låter riktigt gott. Grattis Anki och kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är också helt sålda på osten - så gott så!
      Tack, hälsar Anki
      och kram på dej

      Radera
  3. Men ååååå vad gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Men ååååå vad gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  5. Vilken bra idé detta ska jag komma ihåg😊
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Milla, vi hoppas det ska smaka!
      Må väl, kram på dej

      Radera
  6. Sparat - check! Tar alltid tacksamt emot bra recept på vegetariska biffar! :=) Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!