tisdag 5 juli 2016

Jordgubbschutney med chili

Jordgubbsexperimenten fortsätter i vårt kök, precis som den brukar göra efter att vi ätit de röda bären på vanligt vis så de formligen sprutar ur öronen på oss. Denna gången resulterade försökslustan i en pikant marmelad med hallgallihetta, den blev nästan i hetaste laget för frun i köket som ändå var den som kokte marmeladen. Men, som maken i köket brukar säga, självgjort är välgjort (fast det måste nästan sägas på skånska för att det ska låta rätt, "sellgjort e vellgjort").

Chutney bjöd vi på i lördags till grillad fläskkarré och det blev en succé, tack och lov. För det fanns nämligen en stund av tvivel i köket när doften som spred sig från chutneykoket mer påminde oss om jul och risgrynsgröt, än sommar och grill. Men det visade sej alltså att vi oroat oss helt i onödan, gästerna tog mer än en gång och kunde inte nog lovorda smaken.
I vår chutney använde vi chiliflakes men det går garanterat lika bra med färsk chili eller kanske sambal, tänk bara på att man kan tillsätta mer hetta senare men att göra tvärtom är oerhört svårt...

Jordgubbschutney med hetta  ca 2 dl
½ liter jordgubbar
1 gul eller röd lök, fint hackad
chiliflakes efter eget smak och behag, vi hade i 1 krm
1 msk färsk riven ingefära
1/4 dl balsamvinäger
½ dl rörsocker
½ kanelstång
½ tsk salt
Fräs lök i olja eller smör i en gryta så den mjuknar att få färg.
Skär jordgubbarna i mindre bitar och blanda ner dom tillsammans med övriga ingredienser i grytan.
Rör om och låt det sedan koka utan lock tills det mesta av vätskan kokat in, ca 45 minuter, rör om någon gång då och då.
Låt chutneyn svalna och ta upp kanelstången innan du häller över den på en väl rengjord burk eller skål.
Chutneyn passar fint till grillat, ost och till vaniljglass.



Som sagt så åt vi chutneyn till grillat i lördags, dock har den fått sällskap av två andra godsaker fram till idag. En skål med vaniljglass och en bit ost har vi provat att ha den till och båda kan vi rekommendera, kommer vi på flera matchningar så lovar vi att dela med oss av även dom!
Och förresten, ett sista tips på vägen, glöm inte bort att plocka upp kanelstången innan chutneyn ska avnjutas för det där med att tugga på en kanelstång är ingen vidare angenäm upplevelse... minst sagt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Kan tänka mig att det blev fantastiskt till det grillade köttet! Älskar jordgubbar och äter stora mängder nu i allt till allt!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev det verkligen, vi kan verkligen rekommendera det! Visst är det en härlig tid för bär och grönt, bara att frossa på:)
      Kram på dej

      Radera
  2. Ser ju helt underbart ut! Kram

    SvaraRadera
  3. Kokar jordgubbschutney och har bakat sötpotatis i ugnen. I kväll blir det grillad kyckling(Färdigköpt) med sötpotatissallad och jordgubbschutney. Tack för alla fina recept jag hittar hos er. /Kram syrran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Carina, så kul att det testas och vi hoppas verkligen att ni också gillar chutneyn!
      Tack för fina ord,
      kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!