fredag 12 augusti 2016

Vegetarisk tacogratäng

Hej på er denna fredag, vi hoppas att ni har det gott där ute i världen och att dagen startat bra för er. Som sagt så är det ju fredag och det vet vi väl alla vad det innebär - tacos och fredagsmys! I alla fall om vi ska tro på statistik och undersökningar, för enligt flera många sådana så äter hälften av Sveriges hushåll tacos just på fredagarna. 
Nu kan ju inte det Mårtenssonska köket skryta med något större tacointag, varken på fredagarna eller någon annan dag faktiskt, men ibland så säger även vi Olé och dukar fram en texmex-middag på matbordet!

Så idag tyckte vi att det passade perfekt att skicka vårt senaste tacotjohej vidare till er och sen får ni själv bestämma när ni vill laga till denna köttfria tacogratäng, den passar ju lika bra en måndag som en fredag. För tack vare linserna är gratängen både vegetarisk och en smula billigare än "vanlig" tacogratäng - linser är ju faktiskt billigare än kött och det kan väl inte skada nu när semestrarna är över och det kanske är skralt i kassan? Och som inte det räckte med dessa lockbete så kan vi intyga att den är så in i hoppsan krämig och god - ni kommer inte att sakna köttfärsen ett enda dugg! 

Gratängen gör ni bäst i en så kallad springform, vi använde en med 23 cm i diameter och där passade de största tortillabröden fint. Lägg ett bakplåtspapper i botten och spänn fast med ringen så blir det både mycket enklare att få loss middagen och att diska formen efteråt. Lagerna av linsröra behöver inte vara jättetjocka, vi tyckte att det var lättare att skära med lite tunnare lager emellan, fler bröd gav en stabil taco.

Tacogratäng med linser
1 rödlök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor
1 röd paprika, fint tärnad
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
tacokryddmix efter smak och behag
500 g krossade tomater
1 tsk sambal oelek
3 dl vatten
3 dl röda linser (okokta)
2 dl crème fraiche
4-6 tortillabröd i samma storlek som pajformen du ska använda (vi använde en springform 23 cm och då behövdes det 5 tortillabröd)
200 g riven ost
Bryn lök, vitlök, paprika, selleri och kryddor några minuter.
Häll i tomater, sambal oelek, vatten och linser, koka upp och låt det bubbla till linserna är mjuka - ca 10 minuter.
Rör ner crème fraiche med hälften av den rivna osten och smaka av.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, smörj pappret och lägg på ett tortillabröd.
Häll på linsröra och fortsätt sedan varva bröd och linsröra, översta lagret ska vara linsröra som du täcker med riven ost.
Ställ formen mitt i ugnen på grader i 200 grader, 25-30 minuter.
Ta ut formen och låt gratängen stå ca 5-10 minuter så den hinner sätta sen innan du skär upp den.

Gillar du inte alls linser, eller kanske rent utav inte tål det, så har vi en tacogratäng med köttfärs i arkivet som görs på liknande sätt. Det finns också en smarrig tacopaj där du har fyllningen i ett pajskal i stället för tortillabröd, den funkar kanon att göra med ett glutenfritt pajskal också.


Som ni kanske märker så använder vi gärna och ganska ofta stjälkselleri när vi lagar mat och någon undrade varför, så vi känner att en förklaring är på sin plats. Selleri är en sån där bra smaksättare i matlagning, den ger nämligen den där femte smaken umami (betyder god smak på japanska - dagens språklektion!) till maten, ni vet den där smaken som man ibland saknar utan att kunna sätta fingret på vad det är som saknas i maträtten. Det där lilla extra oumphfet liksom.
Selleri ett bra alternativ att ha i maten för att på naturlig väg få fram den där umamismaken, man kan också hitta smaken i soja, lufttorkat kött, öl och bröstmjölk!!! Nu tyckte vi inte att någon av dom passade i en vegetarisk tacogratäng, så selleri fick det bli:)

Så önskar vi er en alla tiders fin fredag kära läsare, med eller utan tacos. Vi hoppas att ni får en skön helg med riktigt härligt sommarväder, en massa gott i era glas och på era tallrikar, trevligt sällskap och nya goda matminnen!
Tacohej! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Hemma hos oss är det pizzafredag! Men det här låter som något jag kunde också äta på fredag :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pizzafredag låter fint det med, här blir det gärna pastafredagar:)
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!