tisdag 6 september 2016

Plommonmarmelad med stjärnanis

plommonmarmelad
Sommaren 2016 har visat sej bli en synnerligen lyckad bär och fruktsäsong, just nu hänger grenarna tunga av frukter en hel del fallfrukt syns på marken i trädgårdarna, till getingarnas och fjärilarnas glädje. Vi har varken trädgård eller fruktträd men till vår glädje så har vi vänner och arbetskompisar som mer än gärna delar med sig av sina, så vi får njuta av både äpplen, plommon och päron. 

plommon
Sist Håkan kom hem från jobbet med ett gäng plommon i sin ryggsäck paxade Anki snabbt dom allihop, marmelad skulle det bli och så blev det också. 
Vilken sorts plommon det var har vi ingen aning om och det skyller vi helt på herr Mårtenssons dåliga minne, men goda var dom och ganska så söta var dom så det behövdes inte så fasligt mycket socker till koket. 

syltsocker
När det kokas marmelad här i vårt kök använder vi oss alltid av syltsocker och vi häller marmeladen på plastburkar så vi kan frysa in dom - allt för enkelhetens skull. Kom bara ihåg att verkligen diska ur burkarna ordentligt, annars kan det dyka upp objudna gäster i burken. 

stjärnanis

Förutom plommon hade fru M en idé om några olika sorters smaksättning på marmeladen, oftast hamnar den på ostbrickan och då tycker vi det är roligt med lite annorlunda smaker som omväxling. Så ner i grytan åkte stjärnanis och kanelstänger, av mängden vi använde anar man en ganska tydlig smak av anis och kanelsmaken lite mindre - anpassa efter din egen smak.
I två av burkarna (det blev tre) skvättes det dessutom ner en stänkare, rom i en och Amaretto i den andra, men det är så klart frivilligt om man vill ha en berusad marmelad eller inte.

marmelad med plommon


Plommonmarmelad med stjärnanis 
1 kilo plommon
5 dl syltsocker
ca 5 hela stjärnanis
2 kanelstänger
ev ca 5 msk Amaretto eller rom (eller hälften av var så får du två olika sorters smak på marmeladerna)
Skölj, halvera och kärna ur plommonen, dela dom i småbitar.
Lägg plommonbitarna i en gryta med tjock botten, blanda socker, anis och kanelstränger.
Koka upp under omrörning och låt sedan marmeladen koka på medelvärme under fortsatt omrörning, ca 10-15 minuter och skumma av under tiden.
När marmeladen är färdigkokt häller du upp den på väl rengjorda burkar, plast om du vill förvara dom i frysen, tar bort stjärnanisen och kanelstängerna och låter marmeladen svalna.
Vill du ha en skvätt Amaretto eller rom som smaksättning så tillsätter du det när marmeladen svalnat, smaka dej fram tills du är nöjd.

Till sist vill vi bjuda er alla på ett tips, både för er som har frukt och bär i trädgården som ni inte plockar och för er som inte har det men som gärna vill plocka.
På "Palla frukt" och "Äkta vara - rädda fallfrukten" man kan anmäla sig om man har frukt och bär i sin trädgård som man vill dela med sej av, sen kan de som vill plocka söka på samma sida efter någonstans i närheten. Smart va?!
Delad glädje är dubbel glädje och inget går till spillo!


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Det ser ju väldigt trevligt ut! Visst är det ett fantastiskt bärår!
    Syltsocker innehåller i o f s konserveringsmedel, så det är inte nödvändigt att fylla frysen med sylt. Om man häller nykokt sylt på rena heta burkar (att sterilisera i ugn medan man kokar sylt är rätt praktiskt) och vänder dem upp-och-ner i 10 minuter, så kan det knappast hända något. Under förutsättning att man inte snålar för mycket på sockret. Se recept på Dansukker t ex. Själv kokar jag sylt på tyskt syltsocker utan konserveringsmedel (Gelierzucker 1:1) eller vanligt strösocker och den sylten håller sig också i över ett år i källaren. Men då tar jag 1 kg socker per 1 kg bär. Alkoholen tillsätter jag vid slutet av kokningen, skummar sylten och fyller på heta burkar med skruvlock, som ovan. Om man använder sig av plastburkar för frysen bör man nog kolla att de tål värmen. En annan möjlighet att undvika att fylla frysen i onödan, men ändå spara på sockret, är att värmekonservera sylten, men då ska man inte ta syltsocker. Eller man kollar upp hur mycket konserveringsmedel som måste användas om man minskar på sockermängden, om man föredrar konserveringsmedel framför konserveringsapparater. Och jag vill slå ett slag för sylttratten med stor öppning, som är jättebra om man vill undvika att kladda ner syltburkarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det är helt otroligt så mycket frukt och bär vi bjuds på denna sommar/höst Härliga tider:)
      Nej det så klart, har man en källare där man kan få plats med burkar är det ju kanoners, här är det frysen som gäller för någon annanstans får dom inte plats:) (men så har vi en stor frys, tack och lov), och burkarna tål maskindisk och micro så det är ingen fara, men visst är det viktigt att kolla så dom gör det.
      Härligt med sylt- och konserveringstips, det kan behövas för denna säsongen.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!