måndag 17 oktober 2016

Linsbullar med basilika

Hur är går det med den där köttfria måndagen, eller meatless anyday som vi hellre kallar det i Mårtenssons kök, är det fler än vi som dragit ner en smula på köttintaget? Det verkar som det är så, i alla fall om vi ska tro på vad vi läser i olika mattidningar och på bloggar och när vi hör människor runt omkring oss prata om sina matvanor. Det känns som att den där trenden som drogs igång för något år sedan håller i sej och att allt fler provar på att äta vegetariskt någon gång i veckan. 
Vi fick nyligen lära oss att det faktiskt finns ett ord för dom som äter vegetariskt en eller flera dagar i veckan, även om man inte avstår helt från köttätandet, då tituleras man "Flexitarian" - det är till och med så nytt så att inte ens datorns stavningskontroll vet att det finns:) 


Så, fleixitarianer som vi tydligen är så fortsätter vi att utforska den vegetariska matlagningen, letar recept och experimenterar, och då är både nätet och biblioteket en alla tiders aldrig sinande källa att ösa inspiration ur. Dagens vegetariska linsbullar bläddrade fru M fram i kokboken "Köttbullar från hela världen" som vi lånat på bibblan, i boken finns det ett helt kapitel med bara vegetariska recept och detta är ett av dom vi testade.


Som vanligt tog vi ut svängarna en smula och gjorde lite förändringar i ingredienslistan så det ni läser nedan är vårt modifierade recept. Någon snabbmat är detta icke, men bli inte orolig för det kräver inte heller ett dagsverke att laga till bullarna. Den största tidsåtgången går till att hacka och röra, inget som framkallar några större svettanfall, dessutom behöver smeten en timme eller så i kylen för att svalna och sätta sej en stund, men då kan man ju syssla med något annat under tiden.

Linsbullar med basilika
4 dl röda linser
½ dl oliv- eller rapsolja
1 schalottenlök, fint hackad
2 morötter, hackade
2 stjälkar blekselleri, hackade
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
200 g champinjoner, grovt hackade
3 ägg
1 dl riven västerbottensost eller parmesanost
1 dl skorpmjöl
6 msk färsk hackad basilika
½ jordnötter
Koka linserna klara, häll av vattnet och låt dom svalna.
Bryn lök, selleri, morot och riven vitlök, salta i oljan och låt puttra under omrörning på medelvärme tills grönsakerna mjuknat - ca 10 minuter.
Tillsätt tomatpurén och bryn någon minut till.
Rör i svampen och bryn vidare tills all vätska har försvunnit, rör om då och då.
Häll över röran i en skål, tillsätt linser och blanda om.
Rör i ett ägg i taget, ost, skorpmjöl, basilika och nötter och blanda väl.
Ställ in smeten i kylen minst en timme så det får svalna och sätta sej.
Forma smeten till bullar stora som golfbollar och lägg dom på ett oljat bakplåtspapper på en plåt.
Stek bullarna mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter.
Ta ut och servera med valfria tillbehör.

Det blir en hel del köttfria köttbullar av smeten och dom går hur bra som helst att frysa in och värma upp senare, så se det som ett smart sätt att förbereda för de dagar då du kanske inte så mycket tid för kökssysslor.
Plasthandskar är att rekommendera när bullarna ska formas eller att du sköljer händerna i kallt vatten med jämna mellanrum, för det är ett kladdigt jobb.

Det där med att forma bullarna så det blev stora som golfbollar visade sej vara svårare än vad man kan tro... Dom där golfbollarna hade en tendens att växa, precis som när vi rullar vanliga köttbullar, och liknade mest tennisbollar ju fler som rullades, någon annan som känner igen det där fenomenet?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Låter som väldigt trevliga bullar!Kan absolut tänka mig att göra dem - eller en variant av dem i alla fall. Som gammal matbloggare kan man ju inte ta ett recept och följa det rakt av, eller hur!? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart man inte kan, det är ju nästintill omöjligt att stå emot:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!