fredag 7 oktober 2016

Pannacotta med kardemumma och färska frukter


Så är det dags för sista stoppet på vår Indiska matresa och vi är framme vid slutstationen efterrätten, som följde efter den indiska köttgrytan. Nu sitter det säkert någon som så smått börjar protestera och säga "nej, nej, nej, pannacotta är väl inte någon indisk maträtt?" och då har hen alldeles rätt, pannacotta kommer från ett annat land på I - Italien. Men ska bjudas på indisk efterrätt och det sitter en nötallergisk middagsgäst vid bordet är det nästintill en omöjlighet att få till en "äkta" indisk dessert. Det är vid sådana tillfällen det gäller att tänka i nya banor och det tyckte vi, och våra gäster, att vi lyckades ganska bra med.


Vi ville ha en efterrätt som vi kunde förbereda dagen innan, som smakade friskt och hade någon krydda som vi visste var flitigt använd i det Indiska köket. Så valen föll på pannacotta (snabbt och enkelt att förbereda), frukter (marinerade i lime och mynta så det blev extra friskt) och på kardemumma (vanlig krydda). Check, check och check!
Att den sedan även var perfekt som fotomodell gjorde absolut ingenting:)

  
Pannacotta med kardemumma  8 port
8 dl vispgrädde
2 tsk grovt krossad kardemumma
3 msk socker
4 gelatinblad
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minter.
Låt grädden koka upp tillsammans med kardemumma och socker, ta bort grytan.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i grädden, ett åt gången så det löses upp ordentligt.
Sila av smeten och häll upp den i portionsformar, plasta över och ställ i kylen minst 6 timmar eller över natten.
Servera med färska frukter som du delat i bitar och marinerat i pressad lime och färsk hackad mynta.


Fredagen har just börjat och vi hoppas att den blir riktigt fin för er alla. Hösten har ju verkligen slagit ut i full blom, lite överraskande men samtidigt ändå väntat, och vi håller tummarna för att det blir en härligt hösthelg för oss alla. Njut av färgerna och allt som värmer invändigt, både mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Kardemumma är en god krydda och jag kan tänka mig att pannacottan blev lyckad. Vacker är den också. Kram och ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med kardemumma, det är något höst- och vintrigt över den. Tack!
      Kram på dej och en skön söndag!

      Radera
  2. Svar
    1. Tack, ja den blev en höjdare och uppskattades väldigt.

      Radera
  3. Gott, gott, gott! Pannacotta är min älsklingsefterrätt alla kategorier! Ha en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ja, ja:) Visst är den allatiders, perfekt både att lätt variera och förbereda, men framförallt att hugga in på:)
      Tack, hoppas du också haft det gott, kramar till dej Kjersti!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!