lördag 17 december 2016

Baconlindade dadlar och Pers glögg

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. 
Första tipset kommer här:


Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här:

Baconlindade dadlar
valfritt antal färska dadlar
baconskivor, mängd efter antal dadlar
tandpetare, lika många som dadlarna
Dela baconskivorna i två halvor.
Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom.
Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare.
Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter.
Ta ut och njut!

Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till.

Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till!


Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss!
Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:)

Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset.

Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet.
Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:)

En läcker lördagskväll till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Dadlarna i bacon är ju bara såå goda en favorit här hemma oxå:)
    Hoppas ni har det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, det blev snabbt en favorit här också!
      Jo tack, det är bra men stressigt i juletider:) Hoppas ni också mår fint,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!