fredag 16 december 2016

Bouillabaisse och saffransaioli




Nej vad säger ni, idag tar vi en liten paus från julmaten och låter sillen, leverpastejen, pepparkakorna och juldrinkarna vila en smula. Vi vill ju inte tjata ut den stackars julhelgen innan den ens är här:) I pausen bjuder vi på en härlig bouillabaisse, en fisksoppa med sydfranskt ursprung som enligt konstens alla regler ska innehålla fisk och skaldjur (föga överraskande, vi vet) tomater, vitt vin, apelsin och saffran. 
Saffran? Saffran är ju julens krydda nummer ett - vi skulle ju ha en julpaus?! Ja vi skulle ju det men även om den gyllene kryddan har högsäsong för tillfället kan man ju smaksätta sin mat med den året om, så vi fortsätter som om inget hade hänt:) 


I vår bouillabaisse hade vi torsk men det går utmärkt med annan vit fisk också, vill man kan man dessutom blanda olika sorter. Skaldjuren vi använde kom från en sån där påse skaldjursmix man hittar i butikernas frysdiskar, vi sorterade helt enkelt ut de vi vill ha i och på så sätt hamnade räkor, musslor och bläckfiskringar i soppan. Använd de skaldjur du gillar och har hemma. Vill du kan du använda dej av musslor med skal, det blir riktigt tjusigt när soppan sen serveras, men vi tog helt enkelt vad som fanns hemma i frysen. 

Bouillabaisse   ca 2 port
200 g torskfilé eller annan vit fisk, delat i grytbitar
ca 150 g skaldjur som t.ex räkor, musslor eller kräftstjärtar
10 cm purjolök, strimlad
2 vitlökar, fint hackade
0,5 g saffran
1 röd paprika, tärnad
150 g fänkål, tärnad
1 morot, tärnad
400 ml krossade tomater
6 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
1 apelsin, fint rivet skal och saft efter smak
salt och peppar
Fräs lök, vitlök och saffran på medelvärme i olja några minuter under omrörning i en stor gryta.
Tillsätt paprika, morot och fänkål och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
Häll tomatkross, buljong, vin och apelsinskal i grytan, rör om och låt det koka upp.
Sjud soppan tills grönsakerna mjuknat, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite apelsinsaft om du så önskar.
Lägg ner fiskbitarna i soppan, stäng av värmen och låt fisken bli färdigkokt.
Tillsätt skaldjuren precis innan servering, rör om och servera.
Strö gärna lite hackad persilja eller dill över soppan i tallriken, och servera gärna en saffransaioli till. 

I skeden som skymtar där i bakgrunden ligger en klick aioli, även den smaksatt med saffran och det är en riktig smakhöjdare att ha till soppan. Några skivor gott bröd, vitlöksbröd eller annat du föredrar, är inte heller helt fel att ha till hands för att suga upp soppan ur tallriken till sista droppen!


Saffransaiolin kan du göra på två olika sätt, ett lite enklare än det andra men båda två lika goda. För en genväg blandar du aiolin på din favoritköpemajo, vill du stila lite och imponera på dej själv (och eventuella middagsgäster) så gör du aiolin från scratch:

Saffransaioli från grunden
1 äggula
1- 2 tsk pressad lime
½ krm salt
1 liten riven vitlöksklyfta
ca 1½ dl rapsolja
½ kuvert saffran
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök och 1 tsk limesaft i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan.
Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa.
Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
TIllsätt saffran, blanda och smaka av med ev mer salt och lime.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.

Saffransaioli på enkelt vis
1½ dl majonnäs
1 liten vitlöksklyfta
en skvätt limejuice
½ kuvert saffran
salt
Rör samman majonnäs, vitlök, limejuice och saffran, smaka av med salt.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Så där ja, då har vi helgen och fjärde advent alldeles runt hörnet - halligalli så snabbt det har gått! Håkan jobbar i ett kör in i det sista, det är många korvar som ska stoppas och julskikor som ska plockat in och ut i rökeriet, så helgen kommer inte att se ut som den brukar här hemma. Anki börjar, precis som vanligt, varva ner så smått nästa vecka på sitt jobb efter en vecka med luciafirande gånger två och julfestligheter. Tänk så olika det kan vara beroende på vilken yrkeskategori man håller till inom, och tur är väl kanske det!

Nu önskar vi er alla en fortsatt finfin fredag och fredagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails