söndag 4 december 2016

Veckans matsedel

God andra adventssöndag på er, det är dags för oss att leverera decembermånads första matsedel och på den har det smugit sej in en hel del julsmaker. Saffran i fiskgratängen, glögg i pulled pork, tranbär i drinken och goa gräddbullar som pricken över i. Men räds icke ni som inte gillar det där med julen speciellt, vi har även plockat in andra smaker så det finns något även för den mest antijulentusiasten:

Måndag: Laxgryta med saffranssås och potatismos

Tisdag: Paj med ost och brysselkål, passar både som vegetarisk middag och som tillbehör.

OnsdagKanske smygstarta med julgotterna en smula med hemmagjorda gräddbullar?

Torsdag: En riktigt god varm äpplesallad som serveras till stekt sill/strömming.  

Fredag: 2014 års upplaga av juldrink var en tranbärsmargerita och den smakar fortfarande lika god.

LördagPulled pork i glögg med smarriga tillbehör

Söndag: Kycklinggryta med sötsursås som du enkelt gör i lergrytan så du kan göra annat under tiden,

kanske baka lussekatter inför stundande luciadag? Det finns garanterat en uppsjö av olika recept som leder fram till lussebullar, vi tre olika i vårt skafferi:

vanliga lussekatter där smöret är rumstempererat istället för smält

lussekatter bakade med dinkelmjöl istället för vanligt mjöl

och så sockerdoppade saffransbullar med kardemummafyllning

Så, då hoppas vi inte att vi gett er en julig överdos idag och har vi det så ber vi tusen gånger om ursäkt:) 
Att julen är på gång märks inte bara i alla sociala medier (som verkligen svämmar över med julstämning både vad gäller mat och pynt:) ), det anas även här hemma hos Mårtenssons så smått. Håkan drar till jobbet på söndagarna för att fixa inför veckans julmatstillagning, där det stoppas och knyts korvar så att händerna får skav och skinkor anländer i lastbilsflak för att släpas in i röken i parti och minut. Snart sitter han som en urvriden trasa i soffan på kvällarna och räknar syltor i sömnen... Det är inte lätt att vara populär när det ska vanaks god julmat:) 

Under tiden som herrn pedalar till jobbet får frun ta hand om gårdagens rester, efter vår fonduekväll här hemma. Vi hade våra vänner vid matbordet, vi doppade i grytan och mumsade i oss under en lång stund - det är verkligen härligt det där att sitta länge och äta, man hinner med att avhandla allt mellan himmel och jord under tiden. Middagen blev uppskattad från början till slut, inte dumt det heller!

En skön söndag önskar vi er alla, och en härlig ny vecka. Och glöm inte att blåsa ut ljusen innan ni går från dom!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Bara kul att få inspiration med juliga recept nu i december. Pajen med brysselkålen ska jag spara ner till mellandagarna när man har en del rester i kul/frys och behöver rensa lite. Ha en fin vecka som kommer. Kram! /Anna J

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!