tisdag 31 januari 2017

Fylld potatisrulle

Dagens måltid är ett riktigt höjdartips om vi får säga det själva, det är så otroligt lätt att göra och blir så gott med fåtalet ingredienser, så det är baske oss snudd på genialiskt! Det enda problemet vi hade, om man nu kan kalla det ett problem, var vad vi skulle kalla den här rätten.  
Vi funderade på fylld rösti, potatisrulltårta, rotfruktsrulltårta eller kanske morotsrulle men just det kändes som att vi kanske skulle göra några läsare besvikna - för det är ingen kaka eller sötsak det handlar om. 

Till slut enades vi om två olika namn (nej vi kunde inte enas om ett) potatisrulle och röstirulle, och det sista är väl egentligen det som stämmer mest in på vad det är.
För precis som med rösti så är det riven potatis man använder tillsammans med morot och ägg. Detta blandas, fylls och rullas - lätt som en plätt är det och vi bjuder dessutom på en bildkavalkad i en "steg för stegbeskrivning" av matlagningen för att underlätta ytterligare!

Först skalas och grovrivs potatis och morot, i runda slängar 3 stycken av varje i modell större. Rivet blandas med lök och ägg och plattas sedan ut på en bakplåt för att bakas en stund i ugnen.

Kakan tas ut och får stå och svalna av en liten stund, ställ den gärna på ett underlag som gör så att den inte svettas under pappret som t.ex en handduk. 


När kakan svalnat breds färskost över, man väljer själv vilken sort man vill ha och gillar. Vi hade kantarellost och pepparost på vår men det funkar säkert med vilken som.


På den utbredda osten lägger du sedan ytterligare en valfri fyllning, vi valde rökt påläggskött på vår rulltårta. Vill du ha en vegetarisk fyllning så klurade vi ut att stekt svamp säkert skulle kunna passa fint, kanske har du någon annan bra idé som skulle passa och då får du mer än gärna dela med dej av den i kommentarsfältet.
När fyllningen är på plats så är det bara att rulla ihop din kaka till en rulltårta, lägga tillbaka den på bakplåten och strö på riven ost innan den åker in för en sista gratinering i ugnen.


Rulltårtan kan man ju äta som vi gjorde till middag med en sallad till, då räcker den till två personer. Det funkar även att käka den som förrätt, vi klurade lite till och kom fram till att ansjovis borde ju göra sej alldeles ypperligt att ha i den då och ett glas iskall öl till och kanske en skiva kavring vid sidan. Som förrätt räcker den minst till fyra, säkert också sex personer - men det finns ju risk för att gästerna gillar den så skarpt att dom vill ha en bit till...

Röstirulltårta  2 port som lättare middag eller 4 port som förrätt
250 g morot, grovt riven
350 g potatis, grovt riven
ca 10 cm purjolök, fint hackad
2 ägg
salt och peppar
150 g smaksatt färskost, vi använde kantarellost
skivat påläggskött, gärna rökt rökt t.ex kalkon
riven ost
Blanda samman potatis, morot, lök och ägg i en skål, salta och peppra.
Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och bred ut rotfruktssmeten i ett jämntjockt lager.
Ställ in mitt i ugnen och tillaga på 225 grader, 10-15 minuter.
Ta ut och låt svalna en stund.
Bred på färskosten över hela kakan och lägg på pålägget, rulla ihop som en rulltårta.
Strö över riven ost och gratinera mitt ugnen ca 15 minuter.
Servera med sallad.

Nu kan vi inte ta äran åt oss för att ha gnuggat geniknölarna och uppfunnit denna genialiska rätt, tyvärr. Nej den hittade fru M på facebook av alla ställen i en av matgrupperna vi är med i där, den dök plötsligt upp på en filmsnutt och sparades fort som attan.
Dock var filmen på franska och med tanke på att våra språkkunskaper i  det språket sträcker sig till att säga ja, nej och fråga vad klockan är, så blev det till att experimentera själv. Men experimentet föll ju väl ut, tack och lov, så lite genialiska kan vi väl få lov att kalla oss ändå?
Nu är det frågan om ni är lika genialiska och lagar till en fylld potatis/rösti/rotfrukts/morotsrulle?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. Snälla... kan ni inte fixa så att det går att printa ut recepten från er underbara matblogg?! Jag använder alltid min IPad och att " klippa o klistra" därifrån är omöjligt. Ni har så många fina och bra recept, som jag gärna återvänder till och att kunna samla dom i min pärm vore toppen. Tack på förhand!����

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vi absolut försöka fixa Ami. Vi har haft en sådan knapp tidigare, men den slutade fungera av någon konstig anledning, men vi ska naturligtvis göra vårt bästa för att hitta en bättre variant. Tack för att du hojtade till:)

      Radera
    2. Rotfruktsrulle knappt väl passa fint. Låter smarrigt och kan tänka mig testa på familjen snart. Kanske som tillbehör eller helrätt med sallad.

      Radera
    3. Ja visst kan det väl det, supergod är den i alla fall vad vi än kallar den:) Hoppas familjen gillar (ja du med så klart!)

      Radera
  2. Men så gott det låter. Det ska jag testa. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette, vi hoppas den faller i smaken,
      kramar

      Radera
  3. Vilken bra idé och enkel att göra vegetarisk. Stekt svamp låter toppen.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst borde den går jättebra att göra vegetarisk, du kan säkert få till något gott om vi känner dej rätt:)
      Kramar

      Radera
  4. Det låter ju huuur gott som helst ju! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är såååååå in i bängen gott! Kram på dej!

      Radera
  5. Låter helt super och kommer absolut att testas - kanske med en och annan liten ändring! Ränderna och klåfingrigheten går ju aldrig ur! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klåfingra på du bara Kjersti, det gör du rätt i!
      Kram på dej

      Radera
  6. Tack för att ni nu har en knapp för att printa ut recepten! Jättebra! Men... som den fungerar nu så printas all text och alla bilder och det kan ju tyckas lite slöseri med både papper o färgpatroner, eller hur? Det räcker alltså med enbart receptet , dvs en sida med ingredienser, mängd o beskrivning på hur man gör. Håller ni med? Går detta att ändra? Är så tacksam om ni och tekniken fixar det.
    Lagade potatsrullen ( med lite rökt skinka i) i går och den var sååå god! Tack för ett superrecept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Ami, vi hade tur och fick hjälp med det av syrrasonen Freddy (tack för det Freddy!). Du kan själv bestämma vad som kommer med på utskrifen genom att välja bort bilderna och texten du inte vil ha med. Klicka uppe på listen, på pilen vid texten "images" och "full size", då dyker texten "ta bort bilder" upp i rullsiten och då klickar du på den.
      Därefter sätter du markören på texten som du inte vill ha med i utskriften, det dyker då upp en röd text "klicka för att ta bort" och allteftersom du klickar försvinner texten.
      Sen när det bara finns kvar det du vill ha i text så skriver du ut.
      Hopas du förstår, det är lite svårt att förklara men vi hoppas att det går annars får du hojta till igen :)

      Och så kul att du gjorde rullen och framförallt, att du gillade den så mycket! Varsågod, och tack själv!

      Radera
  7. Tack för infon om utskriftstekniken! Tyvärr fungerar den inte från en IPad men jag har en vanlig dator också och från den går det bra. Så allt ordnar sig! Njut av helgen, nu är det snart vår! På vår innergård i Lund växer påskliljorna för varje dag o i Beddingestrand ( där vi har vårt fritidshus) börjar fågelsången komma igång. Ljuvligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så. Så tråkigt att det inte funkar på paddan, tyvärr sitter vi inte på någon ytterligare hjälp på området:( Men tur att datorn fortfarande hänger med:)

      Visst är det härligt med alla vårtecken, tänk att påskliljorna också är på väg! Ha en riktigt fin helg Ami,
      kram på dej

      Radera
  8. På vegvariant: rökt paprikapulver...

    SvaraRadera
  9. Rullen släppte inte från bakplåtspapperet så den blev inte så fin, men god. Tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så konstigt att den fastnade, vet faktiskt inte rikitigt vad det kan ha berott på, har inte hört att det blivit så för någon annan som testat. Men ett tips kan ju vara att prova smöra pappret till bästa gång, det har kanske att göra med bakplåtspappret. Tänker att olika papper kanske funkar olika, men det är bara en fundering.
      Lycka till om du provar igen och hör gärna av dej ommhurmdet går då.

      Kram,
      Mårtenssons

      Radera
  10. Gott och uppskattat när jag bjöd på denna

    SvaraRadera
  11. Lockande, tror jag gör som med köttfärspajen - tar resten av köttfärssåsen och extra ost med en god sallad till!

    SvaraRadera
  12. Hittade denna på er sida. Har tidigare gjort med köttfärs. Ikväll blir det med pepparrotsstaden och rökt lax och spenat ����

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!