tisdag 24 januari 2017

Grönkålssoppa med färsk grönkål


Härligt god, oerhört lättlagad och billig (vad gäller priset alltså), ja den beskrivningen passar väldigt bra in på dagens vegetariska sopptips här i Mårtenssons kök. Och ja just det, vi får ju absolut inte glömma bort att huvudingrediensen grönkål är fantastiskt nyttig, det finns faktiskt dom som påstår att det är den absolut nyttigaste grönsaken av dom alla!

Grönkålen innehåller massvis av kalcium som ju är alla tiders bra för skelettet, det finns till och med studier som säger att det innehåller mer kalcium än mjölk minsann! Sänker kolesterolet gör den, kryllar av olika vitaminer som t.ex A, E, C och B, mineraler som järn och magnesium, och så några väl valda antioxidanter så den bland annat kan skydda mot grå starr. Dessutom har den få kalorier och mycket fibrer, för de som gillar det.
Ja men ni hör ju själva, det är bara fördelar med att sörpla i sej grönkålssoppa!

Grönt är skönt, och grant om ni frågar oss. Men tänk bara på att vara noggrann när du sköljer den färska kålen för det samlas en hel del jord i vecken på bladen och är det något man inte ska ha i sin mat så är det jord!

Grönkålssoppa med färsk grönkål  4 port
ca 200 g färsk grönkål
1 schalottenlök, fint hackad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
2 msk mjöl
8 dl vatten
3 msk grönsaksfond elelr 2 buljongtärningar
2½ dl grädde
salt och peppar
Skölj den färska grönkålen ordentligt och hacka den grovt.
Fräs kål, lök och vitlök i rikligt med smör så de mjuknar.
Pudra över mjölet, rör om och tillsätt vatten och fond under omrörning och låt det småkoka ca 20 minuter.
Mixa soppan så den blir så slät som du vill ha den.
Häll ner grädden i soppan, smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.

Vill du hellre göra soppan på frusen grönkål så går det alldeles utmärk det också, du hittar ett gammalt recept på en sådan variant av grönkålssoppa här.
Ja, då blev det plötsligt en liten variant av lektion i näringslära också här i köket, inget som kanske tillhör vanligheterna. Men det sägs ju att man ska lära sej något nytt varje dag och för vår del så blev det faktiskt så, inte dumt att få sej något till livs både i magen och i kunskapsbanken!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Men vad kostar den färska grönkålen idag? Billig eller dyr sopplunch?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym! Ja du, minns inte riktigt vad vi gav för paketet vi köpte, men tror det kostade runt 25 kronor. Så kanske vår middag, ja för vi åt det till middag och inte lunch, gick loss på ca 40 kronor för båda och det anser vi vara ett hyfsat bra och billigt middagspris.

      MVH
      Anki och Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!