fredag 20 januari 2017

Porchetta i lergryta


I dag blir det en middag som är väldigt mycket enklare att göra än att förklara hur man gör den, bättre det än tvärt om eller hur?! En bit fläskkarré, eller grishals som vi sa förut här nere i Skåneland, skärs upp på två håll och fylls för att sedan rullas ihop till en köttig rulltårta, och vips så kallas den plötsligt porchetta istället! Den genomgår någon form av transformering och blir på förvandlingens väg italiensk, inget dåligt trolleri och hur gott som helst.
Vi har tidigare gjort porchetta på fläskkotlett till risotto och porchetta i en ljuvligt god macka, så har du kotlett hemma så kan du använda det istället, det behöver alltså inte tvunget vara karré. Denna gången åt vi ugnsbakad sötpotatis till och det passade finfint.


Även här tog sig citrusfrukterna in i matlagningen när Håkan skalade av en clementin och använde klyftorna som fyllning, dom gav en frisk och härligt sötsyrlig smak och passade fint till både vitlöken, oliverna och rosmarinen. Hej smakkompisar!

Porchettan lagade vi till i vår lergryta, en gryta som plötsligt fått någon form av renässans i vårt kök och används flitigt igen. Har lergrytan för evigt förpassats från ditt kök går det bra att laga till köttbiten i en vanlig ugnsfast form också, men räkna då att lägga på ytterligare någon timme i ugnen och sänk graderna till 125. 


Av vätskan som bildas i grytan blir det en väldigt god sås, så häll för guds skull inte ut den i vasken! Sila istället ner den i en gryta och låt den koka samman för en lite kraftigare smak för att sedan späs med grädde, mumsfillibabba!

Fylld fläskkarré med clementiner i lergryta 4 port
Börja med att lägga din lergryta i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan du ska använda den.
1 kilo fläskkarré
4 msk hackad färsk rosmarin
1 rödlök, tunt skivad
20 svarta oliver med kärna, kärna ur och hacka
2 fint hackade vitlökar
1 clementin i klyftor
rivet skal från en citron
 ½ pkt bacon, fint tärnad
1 msk salt
½ msk socker
2 dl rödvin + 1 dl vatten
Till sås
ca 3 dl grädde
Börja med att skära till köttbiten, det gör ni såhär:
Skär in i karrén från ena långsidan, när du kommer mot slutet av köttbiten slutar du skära när det är ca 2 cm kvar. Lägg ut biten du skurit och skär sedan likadant in i den andra tjockare kötthalvan så att du kan vika ut köttet som en bok, med en mittbit och två ytterbitar. (Se bildbeskrivning här)
Platta till köttet så det blir en jämn skiva.
Fördela allt utom vätskan på köttstycket, rulla ihop som en rulltårta och bind ihop med ett bomullssnöre.
Bryn köttbiten runtom i stekpanna med smör/olja tills det fått en fin, gyllene färg.
Lägg över köttbiten i lergrytan, häll på vin och vatten och lägg på locket.
Ställ in grytan mitt i en kall ugn, sätt ugnen på 150 grader och starta den.
Låt grytan stå inne ca 2½ - 3 timmar, kolla med ugnstermometer som ska upp i 72 grader när köttet är färdigt.
Gör gärna sås på vätskan grytan:
Sila ner vätskan i en gryta och låt den koka ner på medelvärme på spisen.
Häll i grädde låt koka upp, red av och smaka av.
Servera med ugnsbakad sötpotatis som kan ligga vid sidan om lergrytan under tillagningen

Har ni sett Mandelmanns gård som börjat visas på tv4? Vi har och vi är fullständigt förälskade i dom båda, i deras liv och deras inställning till det, gården och allt som rör sig där, ja kärleken är nästan så djup så att vi starkt överväger att bege oss dit, knacka på dörren och be om husrum (ja vi är så klart beredda på att jobba för det!). Det känns verkligen som ren och skär livsglädje och den går rakt genom tv-rutan, direkt in i våra hjärtan och vi sitter där med fåniga leenden från öra till öra båda två. Snacka om glädjepiller!

Så Marie och Gustav, om ni läser detta så vill vi bara säga TACK! Tack för att ni lyser upp våra torsdagskvällar och får oss att sväva på fluffiga rosa moln flera dagar efteråt, tack för att ni bjuder så ofantligt mycket på er själva och för att ni bjuder in oss att ta del av en bit av ert liv!

Ha nu en fantastikt fin helg allihop, vi hoppas att ni får gott på era tillrikar och i era glas.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Har tyvärr glömt att titta på det men ska kolla på play, så fort vår soffa är lagad:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då har du nåt roligt framför dej Milla, så bra program!
      Ha det fint,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!