torsdag 16 februari 2017

Key lime pie med marängtäcke

Förra veckan lovade vi ju att dela med oss av ett efterrättsrecept till er, ja såvida det blev en god och lyckad efterrätt förstås och med tanke på rubriken så är det kanske inte så svårt att lista ut att så var fallet. Efterrätten bjöd vi på när vi hade våra kompisar här på dopp i grytan-middag i lördags och minsann om dom inte tog vars två bitar av den här limepajen som bjöds - bra betyg med andra ord!

Pajen vi pratar om är en amerikansk kändis vid namn Key lime pie, säkert har du hört talas om den tidigare, som görs på kondenserad mjölk, äggulor och limesaft. Saften ska egentligen pressas ur en speciell sorts limefrukter från Florida och heter, föga överraskande, Key lime. Men att hitta Floridianska små gula limer här hos oss är inte någon enkel uppgift, frågan är väl om det ens är möjligt, så som tur är så fungerar det alldeles utmärkt med dom gröna limefrukterna också.


Pajen går utmärkt att laga till och förbereda dagen innan den ska serveras, vi hade tur och kunde mumsa i oss vars en minibit i måndags också och den smakade fortfarande gott även om marängen hade smält och blivit lite väl rinnig. Så vänta med att klicka på marängen och bränna den till precis när den ska serveras, så undviker du ett flytande marängtäcke.
Nu är inte marängtäcket något som är tvunget att ha, i Allers som vi lånat pajreceptet från tipsar man om att spritsa på grädde på pajen, men vi är båda barnsligt förtjusta i maräng och visste att våra gäster också är det!


Vi gör italiensk maräng efter samma gamla trogna recept som finns på en handskriven lapp med Ankis mors handstil, den vet vi att den blir bra. Första gången vi provade det så gjorde vi en frusen key lime pie, galet god (och mäktig) den också...
Tänk bara på att inte röra i sockerlagen när den står på spisplattan och bubblar, då bildas det sockerkristaller och sådana vill man inte ha i. En termometer är också en nödvändighet, sockerlagen ska upp i 121-123 grader innan den ska vispas ner i äggvitorna. 

Key lime pie med marängtäcke   ca 10 bitar
Pajskal
200 g digestivekex, ca 12 st
100 g smör
2 msk honung
Smölt smöret och låt svalna lite grann.
Mixa eller krossa kexen och blanda samman med honung och smält smör till en smulig massa.
Skrynkla ihop ett bakplåtspapper, veckla ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant, 24-26 diameter (pappret gör så att det blir lättare att få loss kakan sedan när den ska serveras).
Tryck ut kexblandningen i botten på formen och upp på kanterna ca 3 cm.
Grädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.
Ta ut formen och häll i fyllningen:

Fyllning
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk (inte dulche de leche!), 397 g
1 dl färskpressad limesaft, ca 4 st lime
rivet skal från 1 lime
Rör samman ingredienserna till fyllningen, vispa inte, och häll den i formen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, var inte orolig om fyllningen verkar lös för den kommer att stelna när pajen kallnat.
Låt pajen stå i kylen tills det är dags att servera den.

När pajen är kall och du ska servera den så kan du piffa till den ytterligare med ett gott marängtäcke om du är sugen på det, annars går det bra att servera den med vispad grädde.

Italiensk maräng
2 dl strösocker
½ dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
Koka samman socker och vatten, utan att röra i det, tills det når 123 grader.
Vispa samman äggvitor och salt till ett fast skum i en ren och torr skål.
Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under tiden som du fortsätter vispa kraftigt hela tiden.
När all sockerlag är i skålen så fortsätter du vispa på en lite lägre hastighet tills marängsmeten svalnat och du har en fin och glansig maräng.
Bred marängsmeten på pajen och bränn sedan ytan med en brännare så den får en fin färg.

Varken paj eller lime hamnar på tallrikarna här ikväll, som det verkar i skrivande stund kommer det att finnas någon forma av pastamiddag där istället. Kanske något med avokado eftersom det ligger tre perfekt mogna sådana och väntar på att få göra nytta i vårt kök, och var gör dom bäst nytta om inte i våra magar:)

En trevlig torsdagskväll önskar vi er alla och en fin fredag när den är på plats!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Lime och maräng gifter sig alldeles utmärkt. Lite illigt att vispa sockerlagen men sååå värt besväret. Gudagott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan så gör dom, ett långt och lyckligt äktenskap förutspår vi:)
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!