tisdag 7 februari 2017

Kikärtsbiffar med fetaostsås

Gröna biffar står på menyn här i det Mårtenssonska köket idag, så är det vegetariskt du är sugen på just nu så har du kommit helt rätt. (är du inte sugen på det idag är du naturligtvis ändå välkommen hit, receptet kan du ju så klart spara till en annan dag:)
I de gröna biffarna, som faktiskt bokstavligt talat får en grön nyans, har vi blandat persilja och kikärtor med Karl-Alfreds favoritgrönsak spenat. Huruvida biffarna har samma påverkan på dej som spenat har på K-A låter vi dock vara osagt, vi vill ju verkligen inte fara med falsk marknadsföring för maten här i köket!


Förutom dessa tre ingredienser så körde vi ner vitlök och citronsaft för smakens skull och båda kan du höfta lite som du vill och låta dina egna smaklökar avgöra mängden (även med persiljan), smeten går alla tiders att smaka på i rått tillstånd. Gillar du koriander kan du dessutom byta ut persilja mot den, det är smaker som gifter sej dom också.

Smeten blev lätt att handskas med, forma och steka tyckte vi, känner du att den är för lös så låt den antingen stå en stund så ströbrödet får svälla eller så tillsätter du mer av ströbrödet. Vi har nämligen märkt att det skiljer sej en del mellan olika märken av just brödsmulor man köper, så prova dej fram för den sorten du har hemma.

Kikärtsbiffar
2 pkt (á 400 g) kokta kikärtor
100 g spenat
1 fint riven vitlöksklyfta
½-1 dl fint hackad persilja
pressad saft från en ½ citron
2 ägg
4 msk skorpmjöl
salt och peppar
Mixa kikärtorna tillsammans med spenat, vitlök och persilja.
Pressa i citronsaft efter behag, smaka av med salt och peppar.
Rör i äggen och skorpmjölet, blanda väl.
Forma smeten till biffar, vi gjorde 8 st av vår kikärtssmet, och stek dom gyllene.
Servera med valfritt tillbehör, dom passar fint i hamburgerbröd som en vegetarisk burgare.

Vi hade alltså våra kikärtsbiffar i hamburgerbröd och åt dom som vegetariska burgare med en fetaostsås till. Såsen är absolut inte tvunget att göra och ha till, det finns säkert flera andra goda såser som passar att ha, men vill du så gör du den enkelt antingen med matyoghurt eller crème fraiche:

Fetaostsås
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
ca 100 g fetaost
svartpeppar
1 msk torkad mynta
Mosa ner fetaosten i yoghurten, smaka av såsen med peppar och rör ner myntan.
Låt såsen stå minst 30 minuter innan servering.

Förutom sås och bröd slängde vi en blandning av olika grönsaker och rotfrukter i burgaren, vi tog av det vi hade hemma och körde på så vis även en rensning i grönsakslådan i kylen. Middag och restfest på en och samma gång är inte dumt alls när det blir så gott!

Vi brukar hänga med på utmaningen "Månadens gröna" som ett gäng andra matbloggare har tagit initiativ till och kör varje månad. Dels tycker vi att det är ett roligt och spännande sätt att utmana oss själva att laga och äta mer vegetariskt, och dels är det ett perfekt sätt att hitta inspiration till nya vegetariska måltider att prova.
Månadens tema är baljväxter och det passar ju alldeles perfekt för vår del eftersom kikärter ju tillhör den kategorin, så vi skickar även vidare biffarna till Annie som är denna månadens bloggvärd på sin blogg "Vegokäk".

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Det ser ut som en höjdare det där! Tack för ert bidrag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det är lika roligt att vara med varje gång!

      Radera
  2. Kikärter i alla former är toppen och hälsosamt dessutom! Ni har en mycket trevlig blogg. Hälsningar från Anne på Landebistro i Finland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det, perfekt att ha på lut i skafferiet.Tack så väldigt mycket för komplimangen, så roligt att höra!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!