fredag 17 mars 2017

Dansk fläskstek

I söndags hade vi ett halleluljamoment här köket när herr M äntligen lyckades få till den perfekta knaprigheten på en fläskstek med danskt ursprung. Ja tillagningssättet alltså, inte köttbiten för den var (och är alltid) svensk!
Antingen köper vi hem kött från "Bondens bästa" vilket innebär att det är närproducerat från 5 skånska gårdar, eller så köps det extra närproducerat från Karlsfälts gård, ca 1 mil utanför Ystad. Köttet från Karslfält kan man bland annat köpa på GeMa-livs där herr M huserar bakom charkdisken, eller oftast i köket bakom kulisserna, så har ni vägarna förbi Köpingebro får ni gärna komma in och säga hej!


Men åter till steken och vår halleluljastund! Dansk flæskesteg var det alltså och det är faktiskt första gången vi lagat till det, vi har tidigare gett oss på den så kallade ribbesteken med hyfsat bra svålresultat men denna gången blev det precis så knaprigt som man drömmer om. Ni vet så där hårt så att man nästan tror att tänderna ska spricka och plomberna flyga (och skulle dom mot all förmodan göra det så skyll inte på oss, allt matintag sker på egen risk!) och det knastrar så det ekar i huvudet!

Och vet ni vad, det var faktiskt inte alls svårt att få till den perfekta knaprigheten och det krävde verkligen inte många ingredienser - 4 stycken för att vara exakt och tre av dom har du garanterat hemma redan. Kött, grovt salt, peppar och vatten, det enda du behöver köpa är köttet och så har du en söndagsmiddag som heter duga.


Så vad ska du då tänka lite extra noga på när du lagar till din fläskstek? 
Köttbiten behöver något att stötta sej mot under tiden det är i ugnen för att ligga så plant som möjligt, knyckla ihop en bit ugnsfolie och lägg under här och där, så är det problemet löst. 
Ugnen ska vara kall när du ställer in steken.
I braspannan ska det finnas vatten.
Skårorna du skär i svålen får inte gå ner i köttet och saltet du tar på ska ner i skårorna.
Mycket mer än så är det inte att hålla reda på, kort och gott ett enkelt recept med få ingredienser som ger ett oerhört lyckat och smarrigt resultat:

Dansk fläskstek   4 port
1½ kilo benfri kotlett med svålen kvar
rikligt med grovt salt, vi hade ca 4 msk
malen vitpeppar
½ liter vatten (till braspannan)
Skär skåror i svålen med 1½ cm mellanrum, skär inte för djupt så du kommer ner i köttet.
Gnid in svålen med det grova saltet, se till så det kommer ner i skårorna.
Pudra över lite vitpeppar.
Lägg ett stekgaller på en braspanna, häll vattnet i braspannan och lägg steken på gallret med svålen uppåt.
Stick in stektermometern mitt i köttet och se till så att steken ligger så plant som möjligt, använd gärna ugnsfolie till hjälp om den behöver stöttas upp (se bilden).
Ställ in steken i kall ugn (mitt i), ställ in gradantalet på 200 och sätt igång ugnen.
Låt steken stå inne i ca 1½ timme, när termometern visar 65 grader tar du ut steken och låter den vila ca 20 minuter under tiden du gör såsen.
Skulle nu inte svålen vara tillräckligt krispig för din smak så ställer du in den på 250 grader i 5 minuter, men håll koll så du inte bränner den!
När steken vilar (täck inte över den!) stiger innertemperaturen på köttbiten till 70 grader och den blir färdigtillagad.

Sås
sky från formen
3 dl vatten
1 dl grädde
ca 1 tsk worshestershiresås
1 msk kalvfond
1-2 msk äppelmos
salt och vitpeppar
maizenaredning
Blanda samman alla ingredienser utom maizenaredningen i en gryta, koka upp och smaka av.
Låt såsen koka samman ca 10 minuter.
Smaka av och red med maizena.

Givna tillbehör till en dansk flæskesteg är, förutom brysselkål och äppelmos, dessa två godsaker - i alla fall i det Mårtenssonska köket. Dansk rödkål och Asiagurkor ligger alltid på våra mattallrikar, utan dom blir det liksom inte som det ska va. 
Asiagurkor kan vara svårt att hitta i matbutikerna, denna gången gick skattjakten runt i nästan hela Ystad innan vi lyckades hitta en burk, men skam den som ger sig eller hur?! Vi förenade helt enkelt nytta med nöje den söndagen:) 

Nu är det hög tid för oss att ta tag i vår fredagsmiddag, det lutar åt havet till och vi hoppas på napp i fiskbilen på torget. Förmodligen dyker vi ner i Ostkällaren också för ost och marmeladinköp, är det fredagsmys så är det.
Helgen ligger än så länge som ett oskrivet blad framför oss och det ska bli riktigt skön att bara köra på gehör och se vart vindarna virvlar iväg oss!

Ha en finfin fredag, kära läsare och en skön helg på er. Ät och drick gott, så hörs vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Ett tips är att börja med att ha svålsidan neråt i vattnet första halvtimmen i ugnen. Då blåser svålen upp jättemycket när man kör den sista minutrarna på hög värme, gärna med luckan lite öppen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, det ska vi absolut ta och prova. Tackar!

      Radera
  2. Hej! Var kan jag köpa asiergurka inlagd o klar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      vi köper oftast på Coop men det är inte varje gång de har det på sina hyllor tyvärr.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!