torsdag 2 mars 2017

Köttgryta med salami

Än är väl inte grytsäsongen över, eller vad tycker du? Visst har våren kommit men tittar vi ut genom våra mindre rena fönster liknar det mest grytsäsongen nummer 1 där ute, och vem påstår egentligen att en gryta inte smakar lika gott nu som den gjorde i oktober? Inte vi i alla fall, och bjuder därför på en riktigt smarrig sådan idag!


Huvudingrediensen tycker kanske några av er låter lite märklig kanske men vi lovar att det blir så himla gott att laga till en gryta med griskinder, köttet är så otroligt smakrikt och mört, det faller nästan sönder bara du närmar dej med en gaffel. Griskinder är lika med långkok så du får räkna med runt 2 timmar på spisen (för köttet alltså, inte för dej!) innan det är dags att sitta ner och njuta av maten. Men det är det värt, vi lovar!

Hittar du inte griskinder i köttdisken så hugg tag i någon i butiken och fråga om dom har möjlighet att ta hem det till dej, eller så kanske dom vet var du kan få tag på det. 
Och skulle du ändå inte lyckas att lägga vantarna på några bitar eller inte helt enkelt inte känner dig sugen på att prova så bli inte orolig, du kan laga till grytan med annat kött! Byt ut griskinderna mot till exempel högrev eller nötbog, det blir en god gryta det med.


Ja det ser lite fjuttigt ut på grönsaksfronten, vi vet, men vi är sådana där typer som förärar det gröna med en egen tallrik:) Framförallt fru M som, enligt herr M, har konstiga idéer om att såsen från maten inte passar samman med salladen...

Rödvinsbräserade griskinder med salami   4 port
800 g griskinder eller högrev eller bog av nötkött
1½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk mald svartpeppar
½ dl vatten
2 små rödlökar
2 schalottenlökar
1 grovt hackad selleristjälk
6 grovt hackade vitlökar
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
2 tsk stötta fänkålsfrön
100 g fänkålssalami eller annan salami, strimlat
100 g rökt fläsk, strimlat
Putsa köttet fritt från senor och fett, salta, peppra och strö på socker, bryn runt om i olja och smör i en stekpanna.
Lägg över köttet i en stekgryta.
Bryn lök, selleri och vitlök i stekpannan, tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut, lägg över i grytan.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll över i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser i grytan, rör om och låt det småputtra på låg värme 2 - 2½ timme.
Smaka av och servera med valfria tillbehör.

Till vår gryta åt vi potatis- och palsternacksstomp, perfekt tyckte vi eftersom stompet har en ypperligt bra såsuppsugningsförmåga. Stomp gör man enkelt är helt genom att mosa kokta potatisar och palsternackor grovt, så att det fortfarande finns bitar av rotfrukterna kvar i moset.
Ett grovt mos skulle man ju egentligen kunna kalla det, men håll med om att stomp låter mycket roligare när man säger det. Stomp, stomp :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Stomp är fina grejer! Det gillar vi. Gris hoppar jag ju över men det låter ändå väldans gott! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och så är det roligt att säga det:) Men byt ut Erika, byt ut! Griskinderna mot långkokskött av nöt, salami och fläsk mot kalkonsalami och kalkonbacon!
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!