torsdag 23 mars 2017

Tabbouleh med quinoa och en fetaostfylld kycklingfilé

Nej stop på belägg tänker du kanske nu, quinoa har man väl inte i Tabbouleh heller! En tabbouleh görs ju på bulgor, vet dom inte det?! Jo vi vet, men när innehållet i skafferiet inte riktigt stämmer överens med innehållet i mattanken, ja då får man helt enkelt komma på nödlösningar och precis så var det häromveckan. Vi hade nämligen planer på att ha fetaostfyllda kycklingfiléer till middag och till dom kändes just en tabbouleh passande


"Nöden är uppfinningarnas moder" heter det ju som bekant och där har vi ett gammalt uttryck som stämmer perfekt på vår variant av den välkända arabiska persiljesalladen. För inte fanns det någon bulgor i skafferiet och inte fanns det gurka i kylen, däremot fanns det vit quinoa och blekselleri och dom båda kändes som passande stand-in. Dessutom låg det en låda alfagroddar som kunde funka som ersättare till löken, den är nämligen inte fru M så förtjust i när den serveras i rå form, och en bit paprika slank också med.


Persilja däremot, det hade vi i mängder efter att herr M gått bananer i affären och köpt hem en rejäl kvast, så det blev en egen variant av tabbouleh till slut och den gjordes så här:

Tabbouleh med quinoa 2 port + matlåda
2 ½ dl kokt och avsvalnad quinoa av valfri sort, vi använde vit quinoa
2 - 3 tomater, grovt hackade
1 näve alfagroddar
1 stjälk blekselleri, slantad
½ röd paprika, tärnad
ca 300 g storbladig persilja
saften från 1 citron
2 - 3 msk god oliv- eller rapsolja
Skölj groddarna noga och låt dom rinna av så att det mesta av vattnet försvinner, kör dom gärna i en salladsslunga om du har en sådan. Det funkar också att lägga dom i en torr kökshandduk, sno ihop den och svinga den några varv i luften.
Skölj persiljan och hacka ungefär hälften grovt.
Blanda samman quiona, tomater, groddar, selleri, paprika, hackad och hela persiljeblad i en skål.
Häll över oljan och pressa över citronsaften efter tycke och smak, det får gärna dra ordentligt i kinderna av syran.
Smaka av med salt och peppar och servera.

Bladpersilja har vi en kärleksaffär med sedan länge, men ibland så tröttnar vi och tar ett uppehåll. Nu är den åter tillbaka i vårt matliv och med tanke på hur mycket vi använt den på senaste tiden, finns det kanske en liten risk att vi snart måste gör slut igen... 
För inte nog med att persiljan hamnade i salladen, den nästlade sig på något mystifikiskt sätt också ner i röran som fyllde kycklingfiléerna. Men det gjorde verkligen inte det minsta, hur gott som helst blev det! 


Se till att fäst och sy ihop filéerna med tandpetare innan dom svänger ner om i stekjärnet för att få lite färg, risken är annars stor att den goda fyllningen hamnar i järnet istället för i din mage.

Fetaostfylld kycklingfilé  2 port
2 kycklingfiléer
75 g fetaost
2 msk crème fraiche
en skvätt raps- eller olivolja med citronsmak
fint rivet skal från ca ½ citron
1 tsk torkad mynta
½ dl fint hackad persilja
svartpeppar
Mosa samman osten med crème fraichen till en jämn smet.
Blanda ner citronskal, mynta, hackad persilja och oljan i oströran, smaka av med peppar.
Skär en ficka i kycklingfiléerna och fyll dom med oströran.
Fäst ihop köttet med tandpetare innan du bryner den hela sidan snabbt i ett stekjärn.
Lägg över filéerna i en ugnsfast form, ställ den mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Innertemperaturen ska upp i 70 grader när kycklingen är klar.
Servera med valfritt tillbehör.

Förutom salladen och den fyllda kycklingen så rördes en kall sås ihop och las på tallrikarna, det blev denna gamla goda fetaostsåsen som passade finfint till.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott med quinoa. Tabbouleh på blomkålsris är också gott. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Alltihopa ser ju och låter rysansvärt gott. Jag gillar också att uppfinna nya rätter utifrån det som finns i skåpen. Bladpersilja odlas här i den lilla täppan och jag ser fram emot att skörda den egna snart igen. Butikernas fungerar fin men egen... är nog ändå höjden av lyx. Vi ser fram emot att få placera er på altanen med drinkar i nävarna medan jag skördar persilja och vaskramaren pussar på er. Det ni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rysansvärt låter också väldigt rysansvärt:) Eget är alltid bäst, vad det än är - eller kanske inom vissa gränser...
      Vi sitter gärna på altanen och sippar drink och pössas, låter som en finfin idé!

      Radera
  3. Detta måste testas! Tabbouleh är en favorit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med en syrlig tabbouleh, vi hoppas den faller på läppen!

      Radera
  4. Tabbouleh är så himla gott, kul idé med quinoa i! KRAM!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!